Τρένα ακινητοποιημένα, σχολεία κλειστά και προβλήματα στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων: αυτή είναι η σημερινή εικόνα στη Γαλλία καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την σχεδιασθείσα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ads

Η σημερινή ημέρα απεργίας σε εθνικό επίπεδο και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους το σχέδιό του.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτή τη μεταρρύθμιση», λέει η Ροζέν Κρος από τις Κάννες της νότιας Γαλλίας καθώς ετοιμάζεται μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν κρατώντας πλακάτ με το συνθήμα «Όχι στα 64».

Ads

Η πρόκληση για τα συνδικάτα στη Γαλλία, που είναι πολύ πιο ανίσχυρα σε σχέση με το παρελθόν, είναι αν θα μπορέσουν να μετατρέψουν αυτή την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση -και την λαϊκή οργή για την κρίση με την αύξηση του κόστους διαβίωσης- σε μια μαζική κοινωνική διαμαρτυρία, η οποία θα διαρκέσει και μετά τη σημερινή μέρα και εν τέλει θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

«Το ζήτημα των συντάξεων διοχετεύει όλη τη δυσαρέσκεια. Σήμερα θα είναι ημέρα πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων», δήλωσε στο Public Senat TV ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT.

Για τον Μακρόν, αυτό που διακυβεύεται είναι τα διαπιστευτήριά του ως μεταρρυθμιστή, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με τους εταίρους του στην ΕΕ, καθώς και η διατήρηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής των εισφορών θα αποδώσουν άλλα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές επιτρέποντας στο σύστημα να ισορροπήσει μέχρι το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διασφαλίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα όπως η φορολόγηση των πολύ πλουσίων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή εκείνων των εύπορων συνταξιούχων.

«Να μπλοκάρουν τη χώρα»

Τα συνδικάτα έχουν χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα σημείο εκκίνησης με περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις να έπονται.

«Αυτό που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, και ακόμη και τα συνδικάτα δεν γνωρίζουν, είναι αν ο γαλλικός λαός είναι αρκετά οργισμένος ώστε να…μπλοκάρει τη χώρα», εκτιμά ο καθηγητής της Sciences Po, ο Μπρουνό Παλιέ.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία αλλά ευελπιστεί στην υπερψήφισή του με τη στήριξη των συντηρητικών.

Η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς διαταράχτηκε πολύ σήμερα ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις γραμμές της υπερταχείας TGV.

Επιπλέον, δεν πραγματοποιούνται παρά ελάχιστα ή και σχεδόν καθόλου δρομολόγια τοπικών ή περιφερειακών τρένων, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF.

Περίπου επτά στους δέκα εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα έχουν δηλώσει ότι θα απεργήσουν, σύμφωνα με το σωματείο τους. Απεργίες έχουν προγραμματιστεί και στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Η παροχή ενέργειας μειώθηκε σε οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες και σε κάποια εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της απεργίας, σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EDF.

Ο επικεφαλής της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν είπε ότι μια ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων δεν θα παρεμποδίσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν διαρκέσουν οι απεργίες.

Περίπου το 20% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ακυρώνονται και οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Ακόμα και ενώσεις μαθητών λυκείου αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ορισμένα σχολεία.

Ο Μακρόν πάντως και πολλοί από τους υπουργούς του θα βρίσκονται σήμερα στη Βαρκελώνη για συνάντηση με την ισπανική κυβέρνηση.