Ξεκίνησε σήμερα, Σάββατο, η 3ημερη απεργία των πληρωμάτων καμπίνας της British Airways, η 1η μετά από 13 χρόνια, μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του συνδικάτου Unite και της εταιρείας.

Ads

Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει ποσοστό άνω του 60% των επιβατών που έχουν βγάλει εισιτήρια για πτήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την απεργία, η οποία θα επηρεάσει τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων.

Μία πτήση της BA με προορισμό το Τελ Αβίβ αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν η τελευταία που έφυγε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου πριν από την επίσημη έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης τα μεσάνυκτα. Έχει προγραμματιστεί επίσης άλλη μία τετραήμερη απεργία αργότερα αυτό το μήνα.

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους χωρίς καθυστέρηση, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τη θέση της Unite που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος χρηματοδότης των Εργατικών.

Ads

Οι Εργατικοί έχουν ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα που ανάγονται στην ίδρυσή του το 1900. Ο πολιτικός διευθυντής της Unite, του μεγαλύτερου βρετανικού συνδικάτου, είναι πρώην εκπρόσωπος του Μπράουν.

Οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί, που θεωρούνται οι επικρατέστεροι νικητές των εκλογών της 6ης Μαΐου, κάλεσαν τον Μπράουν να κόψει τους χρηματοδοτικούς του δεσμούς με το συνδικάτο.

«Η εξάρτηση της χρηματοδότησης των Εργατικών από την Unite εμποδίζει την ικανότητά τους να αντιπαρατεθούν με τα συνδικάτα και να στηρίξουν τα συμφέροντα των επιβατών», δήλωσε η εκπρόσωπος των Συντηρητικών για τις Μεταφορές Τερέζα Βίλιερς.

Η BA, η οποία έχει 12.000 υπαλλήλους προσωπικό καμπίνας, θέλει να περικόψει ετησίως 62,5 εκατομμύρια λίρες προκειμένου να αντεπεξέλθει σε μία μείωση της ζήτησης, στις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και στον αυξημένο ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της BA Ουίλι Ουόλς ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των επιβατών σε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Ο Τόνι Γούντλι, γενικός γραμματέας της Unite, κατηγόρησε τον Ουόλς ότι κήρυξε τον πόλεμο στο συνδικάτο.