Στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στρέφεται η κυπριακή κυβέρνησης μετά το ηχηρό «όχι» της Βουλής στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού διαχείριση της κατάστασης. Στις 11:00 θα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας. Επαφές και στη Μόσχα. «Αντιπρόταση» περιμένει η ευρωζώνη.

Ads

Το επίμαχο νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την κυπριακή Βουλή, ανατρέποντας τα σχέδια της ευρωζώνης για τη διάσωση της Κύπρου. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.
 
Η απόφαση της κυπριακής Βουλής προστατεύει όλους τους λαούς των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. «Αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Ομήρου.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι καταστροφική για την κυπριακή οικονομία και κρατά «όμηρο» τη χώρα στα χέρια της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει 15 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο και πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.
 
«Το κυπριακό κοινοβούλιο απέδειξε την αποφασιστικότητα του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία» με το Eurogroup, επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση.
 
H ευρωζώνη, από την άλλη, περιμένει «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, λίγο μετά την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας του Εurogroup. «Περιμένουμε μια αντιπρόταση με ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε o αξιωματούχος, εννοώντας την απόφαση της 16ης Μαρτίου, η οποία προβλέπει ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα πρέπει να ανέλθει σε 5,8 δισ. ευρώ.
 
Αμέσως μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΔΝΤ και τους εταίρους της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι παραμένει απόλυτα δεσμευμένη να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα εντός συγκεκριμένων πλαισίων.
 
Το Βερολίνο, πάλι, σύμφωνα με επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, θεωρεί επιβεβλημένη τη συρρίκνωση του «φουσκωμένου» τραπεζικού τομέα της Κύπρου σε επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2018. Χωρίς μείωση του μεγέθους του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα σε κλίμακα ανάλογη της οικονομίας της Κύπρου, υποστηρίζεται, «ο κίνδυνος κυπριακής χρεοκοπίας θα παραμείνει υψηλός».
 
Plan B
 
Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να μελετά τώρα ένα εναλλακτικό σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο δανεισμού από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αντληθούν έως και 5,2 δισ. ευρώ από το απαιτούμενο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.
 
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε άλλωστε από νωρίς προετοιμάσει για το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Ο κ.  Αναστασιάδης είχε ενημερώσει από την προηγούμενη ημέρα τηλεφωνικά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για το αδιέξοδο στις προσπάθειές του να πειστούν η κοινή γνώμη και οι βουλευτές να αποδεχθούν το «κούρεμα», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού των 5,8 δισ. ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, που κατετέθη, προέβλεπε την προστασία των μικροκαταθετών, με αφορολόγητο για τις καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ. Σε καταθέσεις από 20.000 έως 100.000 ευρώ προέβλεπε επιβολή εισφοράς 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ τέλος 9,9%. Η αρχική απόφαση του Eurogroup έκανε λόγο για επιβολή εισφοράς 6,75% σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ και 9,9% στις υπόλοιπες.
 
Σύμφωνα με την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης, Πανίκος Δημητριάδης, αποκάλυψε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ότι υπήρχε στα σκαριά και άλλο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει να δημιουργηθούν δύο τράπεζες- γέφυρες, στις οποίες θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία θα ξεκινήσει διαδικασία εκποίησης.
 
Στη Μόσχα
 
Τηλεφωνική επικοινωνία μισής ώρας είχε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών». Πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη Μόσχα σε όποιο χρόνο θεωρεί κατάλληλο.
 
Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση, με την Κύπρο να προσβλέπει σε «χείρα βοηθείας» από την Ρωσία. Σήμερα μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα και ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, προκειμένου να παραστεί στην έκθεση τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθειανα καθησυχαστούν οι Ρώσοι διοργανωτές ταξιδίων και να αποφευχθεί ακύρωση προγραμματισμένων κρατήσεων για την Κύπρο το προσεχές καλοκαίρι.
 
Σύμφωνα με το ΡΙΚ στη Μόσχα βρίσκεται επίσης κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες. Βάσει των πληροφοριών που μεταδόθηκαν, η προεργασία που έγινε, είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.