Εκρηκτική παραμένει η ατμόσφαιρα στους δρόμους του Καΐρου καθώς οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ενισχύουν με σάκους τα οδοφράγματα που περιβάλλουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους αναμένοντας την προαναγγελθείσα από την μεταβατική κυβέρνηση επέμβαση της αστυνομίας.

Ads

 
Όπως αναφέρει το Al Jazeera από το πρωί της Δευτέρας η αιγυπτιακή αστυνομία είναι σε αναμονή για τη διαταγή περικύκλωσης των δυο συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται γύρω από το τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια και γύρω από το Πανεπιστήμιο. Στόχος της ηγεσίας της αστυνομίας είναι η επιχείρηση να γίνει «σταδιακά», ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία. Αυτό είναι ένα σενάριο, βέβαια, που δεν μπορεί να αποκλεισθεί δεδομένου ότι οι διαδηλωτές ανά διαστήματα φθάνουν τις δεκάδες χιλιάδες.
 
[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=n3sW1rqNyLI]
 
Οι συγκεντρώσεις βρίσκονταν στη θέση τους από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε «προειδοποιήσεις» στους συγκεντρωμένους για απομάκρυνση.
 
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Ραμαζάνι, οι οποίοι θεωρούνταν άτυπη «ανακωχή» και έληξαν την Κυριακή, η κυβέρνηση κρατούσε σταθερή την στάση της, με τον μεταβατικό πρωθυπουργό να αναφέρει πως η «υπομονή για τις συγκεντρώσεις έχει σχεδόν εξαντληθεί». Μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές – υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων ότι ως «τρομοκράτες που χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά σαν ανθρώπινες ασπίδες».
 
Η αστυνομία έχει ουσιαστικά προαναγείλλει ανεπίσημα πως πρόκειται να ξεκινήσει «σταδιακή» επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων. Όπως αναφέρει το Al Jazeera στόχος είναι η πολιορκία των συγκεντρώσεων μπλοκάροντας τα τρόφιμα, ώστε να αναγκαστούν να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι.