Ads

«Σχεδιασμένη πρόκληση» χαρακτήρισε ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, την αποστολή της διεθνούς νηοπομπής με φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώπιων της ισραηλινής επιτροπής που ερευνά τις συνθήκες γύρω από το «ρεσάλτο» που κόστισε τη ζωή σε 9 Τούρκους ακτιβιστές.

«Η αποστολή της νηοπομπής στις 31 Μαΐου ήταν μια σχεδιασμένη πρόκληση», τόνισε ο Εχούντ Μπαράκ υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ «λυπάται για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν βαρύτερος, εάν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν διάφορες επιλογές. Ελήφθη υπ’ όψιν το ενδεχόμενο οι ακτιβιστές να προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς να κατέβουν από τα ελικόπτερα στη γέφυρα και ότι οι Ισραηλινοί ένοπλοι θα αναγκάζονταν να ανοίξουν πυρ» πρόσθεσε, δικαιολογώντας τον ναυτικό αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας. «Ο αποκλεισμός αυτός είναι απολύτως σημαντικός για να μη μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας σε τεράστια αποθήκη όπλων», επεσήμανε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού τον είχαν προειδοποιήσει για μία πιθανή “σύγκρουση” κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως όχι τόσο μεγάλη όσο αυτή που αντιμετώπισαν.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Νετανιάχου ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας.

Δεν θα επιτρέψει ανάκριση στρατιωτών το Ισραήλ για το «ρεσάλτο»

Το Ισραήλ απείλησε σήμερα ότι δεν θα συνεργαστεί με την ομάδα ειδικών των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναλάβει τις έρευνες για την αιματηρή επίθεση εναντίον διεθνούς νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, αν ζητηθεί να ανακριθούν οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές πως το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί και δεν θα συμμετάσχει σε μια επιτροπή όπου θα ζητηθεί να ανακριθούν οι στρατιώτες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νιρ Χεφέτζ, στο στρατιωτικό ραδιόφωνο. «Πριν το Ισραήλ ανακοινώσει την συμμετοχή του στην επιτροπή αυτή, είχαμε λάβει εγγυήσεις, στη διάρκεια παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ότι η θητεία της επιτροπής αυτής θα είναι δίκαιη, υπεύθυνη και δεν θα θίξει τα ζωτικά συμφέροντα και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μούν, ο οποίος διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία που δεν θα επιτρέπει στους ειδικούς να ανακρίνουν τους Ισραηλινούς κομάντος. «Όχι, δεν υπήρξε παρασκηνιακά τέτοια συμφωνία», υπογράμμισε ο Μπαν Κι-Μουν, ερωτηθείς σχετικά με την αξιοπιστία της εν λόγω έρευνας στην περίπτωση που δεν κληθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Στις 3 Αυγούστου, ο Νταν Μέριντορ, είχε διαβεβαιώσει πως η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών δεν θα καλούσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να καταθέσουν και θα αρκείτο απλώς στην «κατανόηση της κατάστασης την ημέρα εκείνη», ενώ ως στόχο θα είχε την εξεύρεση των τρόπων και των λύσεων ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.