«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τη μη χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες από διεθνείς οργανισμούς, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πυρηνική ενέργεια που διοργάνωσε στο Παρίσι.

Ads

«Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν χρηματοδοτούν σήμερα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας. Η σημερινή κατάσταση καταδικάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να βασίζονται σε πιο δαπανηρές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας», τόνισε ο Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης να αναλάβουν δράση και ζήτησε αλλαγή από το 2013 των διεθνών κανονισμών ώστε οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας να κερδίζουν πιστώσεις άνθρακα.

Πρότεινε επίσης ίδρυση Διεθνούς Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας στο Παρίσι και τη δημιουργία μιας «τράπεζας» πυρηνικών καυσίμων, η οποία θα επέτρεπε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ελλείψεις.

Ads

Ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε όμως ότι η διεθνής χρηματοδότηση θα αφορούσε μόνο τις χώρες που σέβονται τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.