Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην έναρξη της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, χαρακτήρισε το Ιράν ως «αδελφή Δημοκρατία» και κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί πλήρως την εδαφική κυριαρχία του Ιράν, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Ads

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της (…) και να τερματίσει αμέσως τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των αδελφών μας στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές ενέργειες ως «γενοκτονία».

Η προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, που διαμορφώνει νέα δεδομένα στην εύθραυστη ισορροπία της Μέσης Ανατολής, επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας. Η Κίνα, έχοντας αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή, προσπαθεί να ενισχύσει τη στρατηγική της επιρροή εκεί.

Ένας επιπλέον παράγοντας που ωθεί τις δύο χώρες να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις τους είναι η συμμετοχή τους στους BRICS, έναν οργανισμό που αναδεικνύεται σε νέο πόλο αμφισβήτησης της παγκόσμιας κυριαρχίας της Δύσης.

Ads

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται να διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή των σχεδίων του Ισραήλ για πιθανά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, ως απάντηση σε ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις. Τα χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις «κόπηκαν» από την Ουάσινγκτον εξαρχής, ενώ για τα υπόλοιπα λέγεται ότι υπήρξε παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, αποτρέποντας μια τέτοια κλιμάκωση.

Παράλληλα, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε την Κυριακή την Τεχεράνη για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, σε μια σπάνια συνάντηση από τότε που οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Μάρτιο του 2023. Στην ατζέντα βρέθηκαν οι διμερείς αμυντικές σχέσεις.