Την καταδίκη σε θάνατο 14 ανδρών δια αποκεφαλισμού επικύρωσε το ανώτατο δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ads

Οι καταδικασθέντες είχαν συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών των κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις το 2011 και το 2012 όταν ξέσπασε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι τον Ιούλιο του 2016 για «ένοπλη εξέγερση κατά της ηγεσίας της χώρας», «πρόκληση χάους», «χρήση βομβών Μολότοφ» και «πυρών κατά των δυνάμεων ασφαλείας».

Ads

Εφόσον επικυρώσει ο βασιλιάς Σαλμάν τα εντάλματα για τη θανατική τους καταδίκη οι 14 αντιφρονούντες θα εκτελεσθούν.

«Επικυρώνοντας τις καταδίκες αυτές οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέδειξαν την αδίστακτη δέσμευσή τους στη χρήση της θανατικής ποινής ως όπλου για την εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Σάμα Χαντίντ.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι κι ένας νεαρός που ήταν 17 ετών όταν συνελήφθη και ετοιμαζόταν να πάει για σπουδές στο Western Michigan University των ΗΠΑ. Πριν από κάποιο διάστημα η Αμερικανική Διδασκαλική Ομοσπονδία απηύθυνε (AFT) έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει για την αναστολή της καταδίκης του νεαρού.

«Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας να αποκεφαλίσει πολίτες της επειδή μετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση είναι μια αδιανόητη όσο και βδελυρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η AFT.

«Αν γίνουν αυτές οι εκτελέσεις, τότε η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να θεωρείται κράτος – παρίας. Εκλιπαρούμε τον Πρόεδρο Τραμπ, ως σημαιοφόρο του μεγάλου έθνους μας, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τις ωμότητες που ίσως διαπραχθούν σε αντίθετη περίπτωση στη Σαουδική Αραβία.»

Οι μελλοθάνατοι πιστεύεται ότι κρατούνται σε φυλακή στο Ριάντ μετά τη μεταφορά τους προ ημερών από την πόλη Νταμάν.