Ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, την περασμένη Πέμπτη.

Ads

Ωστόσο, ο Έλληνας που μετανάστευσε στον Καναδά το 1954, σε ηλικία 20 ετών, άφησε πίσω του μία… νόστιμη, όσο και διεθνώς διάσημη κληρονομιά: Τη «χαβανέζικη» πίτσα.

Ο Πανόπουλος κατάφερε μαζί με τους δύο αδελφούς του να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων που γνώρισαν επιτυχία, σύμφωνα με το BBC.

Και ήταν σε ένα αυτά τα εστιατόρια του που το 1962 είχε την έμπνευση να προσθέσει στην κλασική πίτσα κομμάτια ανανά -τότε από κονσέρβα.

Ads

«Βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ημασταν νέοι στην εστίαση και κάναμε πειράματα», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο BBC.

Στην αρχή δοκίμασαν ελιές και αντζούγιες. Αλλά ήταν η εποχή που η κονσέρβα ανανά υπήρχε σε κάθε σπίτι στον Καναδά. Το μενού τους περιελάμβανε ήδη κάποια κινέζικα πιάτα, οπότε ήξερε ότι οι πελάτες θα δοκίμαζαν έναν συνδυασμό γλυκού και αλμυρού. Οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η γνωστή ως χαβανέζικη πίτσα.

Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στη δημοσιότητα εφέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να… καταργηθεί. Η συζήτηση πήρε τέτοια έκταση, ώστε ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε στο Twitter λάτρης του πιάτου.

image

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του έκαναν λόγο για μία «αξέχαστη προσωπικότητα», με «αίσθηση του χιούμορ, πηγαίο χαμόγελο και μία βαθιά εντιμότητα».