Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αποδεχθούν την «κυρίαρχη κουλτούρα» στη Γερμανία, η οποία περιλαμβάνει τις χειραψίες, «την απόρριψη των κεφαλομάντηλων που καλύπτουν ολόκληρα τα πρόσωπα των γυναικών, ή την κατανόηση της βαρύνουσας σημασίας του Μπαχ και του Γκέτε»

Ads

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δέκα θέσεις για τον γερμανικό πολιτισμό και την κουλτούρα, στις οποίες ο Τόμας ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η ενσωμάτωση του ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η Γερμανία από το 2015 θα απασχολήσει έντονα την προεκλογική εκστρατεία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, αποστασιοποιήθηκε από τις θέσεις του ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως η ιδέα της «κυρίαρχης κουλτούρας» είναι προβληματική. Οι γερμανικές αξίες, εξήγησε, περιγράφονται στο Σύνταγμα.

«Νομίζω ότι (η τοποθέτηση) εγείρει ζήτημα για το εάν υπάρχει ακόμη ανάγκη να τίθενται υποχρεωτικοί κανόνες και το πώς μια «κυρίαρχη κουλτούρα» μπορεί να ταιριάξει με τις διάφορες κουλτούρες που έχουμε στη Γερμανία», σημείωσε ο Πόλεντς μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ads

Το ζήτημα είναι λεπτό για πολλούς Γερμανούς, καθώς ανησυχούν πως, με δεδομένο το ναζιστικό παρελθόν, η «κυρίαρχη κουλτούρα» υπάρχει κίνδυνος να πάρει λάθος κατεύθυνση, προς τον εθνικισμό και την καταστολή.

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τόνισε πως οι θέσεις του ντε Μεζιέρ αποτελούν «μια φτηνή προσπάθεια να δοθεί ώθηση στους συντηρητικούς» και να υιοθετηθούν θέσεις «της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς».

Αλλά και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ποσοστό της οποίας υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις έπειτα από τη μεγάλη αύξησή του πέρυσι εξαιτίας των φόβων που προκάλεσε η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, επίσης επέκρινε τις θέσεις του ντε Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για ένα προεκλογικό τέχνασμα.

Η Μπούντεσταγκ, η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν νόμο που απαγορεύει στις δημόσιες υπαλλήλους, στις δικαστίνες και στις γυναίκες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να φορούν μπούρκα εν ώρα καθήκοντος.

Οι θέσεις του Τόμας ντε Μεζιέρ, στις οποίες μεταξύ άλλων τονίζεται το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ, να ανεγείρονται ναοί που ταιριάζουν με το «περιβάλλον» της Γερμανίας και η ανάγκη να είναι κανείς «φωτισμένος πατριώτης», ικανοποίησαν πάντως ορισμένους από τους συντηρητικούς. «Ο διάλογος για την κυρίαρχη κουλτούρα έπρεπε να έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Αντρέας Σόιερ, στέλεχος των βαυαρών συντηρητικών (CSU).