Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει στην κυβέρνηση της Ρουμανίας την πώληση ή την παύση λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες συντηρούν το έλλειμμα στον κεντρικό προϋπολογισμό της χώρας, μετά τη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι το χρέος 10 δημοσίων επιχειρήσεων φτάνει στα 7 δισ. λέι (1 ευρώ = 4.27 λέι).

Ads

Παράλληλα, το ΔΝΤ σημειώνει την αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος διοικητικής αναδιοργάνωσης των δημοσίων επιχειρήσεων, με άμεση συνέπεια την αύξηση του χρέους και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Πάντως το ΔΝΥ και η κυβέρνηση της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διάθεση οικονομικών κονδυλίων, προκειμένου να υποστηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του κλιμακίου του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στο Βουκουρέστι, Τζέφρεϊ Φρανκς.

Ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή, θα έχει η βελτίωση «απορρόφησης» ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων, αλλά και για την αύξηση της διαθεσιμότητας οικονομικής ρευστότητας, από τον κεντρικό προϋπολογισμό της χώρας.

Ads