Η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας στη ρουμανική οικονομία κατά το 2009, εξαιτίας των γενικότερων συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είχε ως βασική συνέπεια την απώλεια 353.200 θέσεων εργασίας στα τέλη του 2009, σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναφορικά με τις εργασιακές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, είτε στην αγροτική είτε στην αστική οικονομία.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης επιστολής πρόθεσης, την οποία η ρουμανική κυβέρνηση απέστειλε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ρουμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2010, ενώ ο πληθωρισμός θα κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 7% ή στο 8%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ.

Για το 2011, προβλέπεται επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης, με την ανάπτυξη να κινείται σε θετικά επίπεδα, μεταξύ 1,5% και 2%. Η συρρίκνωση της οικονομίας, κατά την παρούσα περίοδο, αποδίδεται στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, στη γενικότερη έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, αλλά και στις καταστροφές που υπέστη η ρουμανική οικονομία, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, της περασμένης άνοιξης.