Έναν «ανθρωπιστικό εφιάλτη» καταγγέλλει ο ΟΗΕ σχετικά με τις διώξεις των Ροχίνγκια από το στρατό της Μιανμάρ. Ογδόντα οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τη χώρα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ads

Στο τελευταίο περιστατικό 60 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού πνίγηκαν ή αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν. 

Μόλις εντοπίζονται τα πτώματα των πνιγμένων μεταφέρονται σε ένα σχολείο κοντά στην παραλία της Κοξ Μπαζάρ, της πόλης που έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου, με σχεδόν 500.000 ανθρώπους. Τοποθετούνται στο έδαφος, καλυμμένοι με αυτοσχέδιες κουβέρτες εν μέσω των ανθρώπων που έρχονται να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους.

Διαβάστε στο tvxs.gr: Η γενοκτονία των Ροχίνγκια 

Ads

Είκοσι τρία πτώματα έχουν εντοπιστεί, ενώ 40 Ροχίνγκια αγνοούνται και «θεωρούνται νεκροί», ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Mετανάστευσης (ΙΟΜ). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 παιδιά επέβαιναν στο πλοιάριο, το οποίο είχε αναχωρήσει την Τετάρτη το βράδυ από ένα παραθαλάσσιο χωριό της Πολιτείας Ραχίν, επίκεντρο των βιαιοτήτων.

Οι Ροχίνγκια, μια μειονότητα απάτριδων περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μιανμάρ, εξακολουθούν να συρρέουν στο Μπανγκλαντές, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι των βιρμανικών αρχών ότι έχουν σταματήσει τα βίαια επεισόδια και ότι πολλά χωριά μουσουλμάνων δεν έχουν πυρποληθεί.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν πείσει ούτε τις 88 διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χθες στην οποία καταγγέλλουν «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττονται στη Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Οι ΜΚΟ ζήτησαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση για τη Μιανμάρ και από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει σοβαρά την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στον στρατό της χώρας.

Αναμένοντας την υποθετική επιστροφή τους στη χώρα τους, οι πρόσφυγες αυτοί στοιβάζονται σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές και οι ΜΚΟ έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Η αστυνομία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε χθες ότι εμπόδισε την είσοδο στη χώρα περισσότερων από 20.000 Ροχίνγκια.

Υπάρχει κίνδυνος για Χολέρα 

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατήγγειλε τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τον κίνδυνο να ξεσπάσει επιδημία, με χιλιάδες ανθρώπους να πάσχουν ήδη από οξεία διάρροια που οφείλεται στις κακές συνθήκες υγιεινής.

Η ΔΕΕΣ έκανε λόγο για την ύπαρξη μίας μόνο τουαλέτας για πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιττώματα παντού. Περίπου 900.000 δόσεις ενός εμβολίου κατά της χολέρας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τους καταυλισμούς, όπου οι ΜΚΟ φοβούνται ότι μπορεί να ξεσπάσει επιδημία.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά σε 3,6 εκατομμύρια λίτρα τις ανάγκες σε νερό για τους μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς.

Η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι πρόσφυγες προέρχονται από μια από τις πλέον φτωχές περιοχές της Μιανμάρ και φτάνουν στο Μπανγκλαντές σε κακή φυσική κατάσταση: ένας στους πέντε πάσχει από οξύ υποσιτισμό, κατήγγειλε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Πέμπτη «να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Μιανμάρ και κατήγγειλε τον «ανθρωπιστικό εφιάλτη», στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης ζήτησε από τη βιρμανική κυβέρνηση «ανθρωπιστική πρόσβαση» στην περιοχή των συγκρούσεων και «οικειοθελή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή στην ασφάλεια» στις περιοχές από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο αναφορικά με το θέμα, με τη Ρωσία και την Κίνα να στηρίζουν τη Μιανμάρ και να αρνούνται ότι γίνεται εθνοκάθαρση.