Το νότιο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού επλήγη σήμερα το πρωί Πέμπτη 17 Νοεμβρίου από ρωσικό πύραυλο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, τη στιγμή που Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Μπάιντεν διαφωνούν για την προέλευση του πυραύλου που έπεσε προχτές το βράδυ στην Πολωνία, προκαλώντας δύο ανθρώπινες απώλειες.

Ads

Υπό αυτές τις συνθήκες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανανεωθεί η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την εξαγωγή σιτηρών από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, σειρά εκρήξεων σημειώθηκε επίσης στην πόλη Ντνίπρο.

Τα τελευταία 24ωρα, η Ρωσία είχε εξαπολύσει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, στοχοθετώντας ενεργειακές υποδομές με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες πλέον επηρεάζουν εκατομμύρια Ουκρανούς.

Ads

Το Κίεβο έκανε λόγο για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό σε εννέα μήνες πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τεχνικοί εργάζονται ασταμάτητα για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. «Μιλάμε για εκατομμύρια πελάτες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση. Τόσο την παραγωγή όσο και την παροχή», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε πως με τις νέες σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής αερίου και ένα εργοστάσιο πυραύλων.

«Πύραυλοι πετούν αυτή τη στιγμή πάνω από το Κίεβο. Τώρα βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις μας παραγωγής αερίου, βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις μας στο Ντντίπρο και στο Γιουζμάς (εργοστάσιο πυραύλων)», δήλωσε ο Σμιχάλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες μαίνονται στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Παβλίβκα, Βούχλενταρ, Μαριάνκα και Μπάχμουτ, όπως δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.