Σε μια ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας θα ζήλευε και ο Ίαν Φλέμινγκ, ο «μπαμπάς» του Τζέιμς Μποντ, η FSB (η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, το αντίστοιχο του αμερικανικού FBI) υποστηρίζει ότι «ξήλωσε» βρετανικό «κατασκοπευτικό δίκτυο» στην Χερσώνα, με την εμπλοκή Ουκρανών προσφύγων και Ρώσων εθνικιστών, υπό την «εποπτεία» του Βρετανικού Συμβουλίου!

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην περιοχή της Χερσώνας «αποκαλύφθηκαν οι δραστηριότητες του Βρετανικού Συμβουλίου, ενός οργανισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ασχολείτο με την κατασκοπεία για λογαριασμό του Κιέβου και χρησιμοποιούσε Ουκρανούς πρόσφυγες για τη συλλογή πληροφοριών».

«Οι δραστηριότητες της βρετανικής κυβερνητικής οργάνωσης British Council, η οποία ασκούσε δραστηριότητες πληροφοριών προς το συμφέρον του καθεστώτος του Κιέβου μέσω οργανώσεων που τελούσαν υπό τον έλεγχό της, αποκαλύφθηκαν στο έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας», δήλωσε η FSB.

Η υπηρεσία «διαπίστωσε» ότι η οργάνωση χρησιμοποιούσε Ουκρανούς πρόσφυγες που ζούσαν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου για να λαμβάνουν πληροφορίες «στρατιωτικοπολιτικής φύσης» μέσω των στενών δεσμών τους στην περιοχή Χερσώνας.

Ads

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «ελέγχουν τώρα τις δραστηριότητες του Βρετανικού Συμβουλίου στο έδαφος της περιοχής, καθώς και τα πρόσωπα που συνεργάζονται με την οργάνωση σε εμπιστευτική βάση».

Η FSB υποστήριξε επίσης, ότι ένας κάτοικος της Novaya Mayachka, ένας Ρώσος πολίτης, ο Sergei Chebukin, ο οποίος στο παρελθόν συμμεριζόταν υπερεθνικιστικές απόψεις, «έπεσε υπό την επιρροή του Βρετανικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, ο άνδρας «μπόρεσε να συνειδητοποιήσει εγκαίρως ότι παρασύρεται σε εγκληματική δραστηριότητα και απευθύνθηκε στις αρχές επιβολής του νόμου».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας ουδέποτε ξεπέρασαν τον «Ψυχρό Πόλεμο».

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Λονδίνο και άμεση εμπλοκή στα εσωτερικά της Ρωσίας ήδη από τους μετασοβιετικούς πολέμους στην Τσετσενία, ενώ η Βρετανία είναι το πιο αγαπημένο καταφύγιο εκείνου του κομματιού της ρωσικής ολιγαρχίας, τα συμφέροντα του οποίου δεν εξυπηρετούνται από την σημερινή πολιτική ελίτ του Κρεμλίνου.