Νέα μεγάλη επίθεση εξαπέλυσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, με ισχυρές εκρήξεις να συγκλονίζουν εκ νέου την Τρίπολη, κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι, το βράδυ της Πέμπτης. Όπως έγινε γνωστό, η Βρετανία έδωσε το «πράσινο φως» για πτήσεις μαχητικών ελικοπτέρων πάνω από το έδαφος της Λιβύης, προκειμένου «να αυξηθεί η ασκούμενη πίεση» στο καθεστώς Καντάφι. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία πρότεινε να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη Λιβύη, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμήνυσαν πως «δεν είναι δυνατή» η μεσολάβηση με τον Καντάφι. Θετικά εκφράστηκαν οι ΗΠΑ.
Ads
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, πέντε δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών και στη συνέχεια πυκνή στήλη καπνού υψώθηκε προς τον ουρανό από ένα συγκρότημα το οποίο αποτελούσε μια από τις κατοικίες του Μουαμάρ Καντάφι.
Πληροφορίες από τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μπάμπ Αλ-Αζίζιγια και αφού προηγουμένως είχε ακουστεί ξανά η βοή των συμμαχικών αεροσκαφών που πετούσαν επάνω από την Τρίπολη. Μέσα στα επόμενα λεπτά ακολούθησαν άλλες τέσσερις εκρήξεις.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ.
ΠΟΥ: 12 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη Μισράτα
Οι μάχες στη Μιζουράτα εκτιμάται ότι προκαλούν το θάνατο 12 ανθρώπων καθημερινά και τον τραυματισμό ακόμη 70, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, καθώς έχει μειωθεί η ένταση των μαχών, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, όμως επεσήμανε ότι η υγειονομική κατάσταση στην πόλη παραμένει κρίσιμη.
Αποστολή μαχητικών ελικοπτέρων
Στο μεταξύ, την αποστολή μαχητικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι στη Λιβύη, στις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ενέκρινε την Πέμπτη η Βρετανία. Ήδη, από τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ είχε δηλώσει ότι η Βρετανία θα μπορούσε μαζί με τη Γαλλία να στείλουν μαχητικά ελικόπτερα σε επιχειρήσεις πάνω από το Λιβυκό έδαφος, στο πλαίσιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, φέρνει πιο κοντά την εμπλοκή της Συμμαχίας σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος του Καντάφι.
O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε, στο πλαίσιο της συνόδου της G8 ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη εισέρχονται σε «μία νέα φάση». «Μίλησα χθες βράδυ με τις τέσσερις άλλες χώρες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση εδώ και δύο μήνες και πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση», δήλωσε ο Κάμερον.
Ο Bρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι θα είναι πιο αποτελεσματικές μετά την απόφαση της Γαλλίας και της Βρετανίας να χρησιμοποιήσουν μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι στη Λιβύη.
Να μεσολαβήσει για την κρίση στη Λιβύη προτείνει η Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας ότι ένας Ρώσος απεσταλμένος θα μεταβεί στη Βεγγάζη, ενώ πρότεινε στους εταίρους του να μεσολαβήσει η Μόσχα για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη.
Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική Μιχαήλ Μαργκέλοφ θα μεταβεί στο προπύργιο των Λίβυων εξεγερμένων. «Αναχωρεί για τη Βεγγάζη στην κυριολεξία αμέσως».
Στη διάρκεια της συνόδου G8, η Ρωσία δέχθηκε να υπογράψει μία διακήρυξη με την οποία ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι. «Η διεθνής κοινότητα δεν τον θεωρεί ηγέτη της Λιβύης», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα προσφέρει καταφύγιο στον Καντάφι, όμως μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες.
Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι ο διεθνής συνασπισμός παραβιάζει την εντολή του Συβμουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έκανε στις 17 Μαρτίου χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτει κατά την ψήφιση της απόφασης 1973, η οποία ενέκρινε την επέμβαση ενός διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι για να προστατευθούν οι άμαχοι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ της βόρειας Γαλλίας, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει διαμεσολάβηση με τον Καντάφι, παρά το ότι η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για την αποχώρησή του.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο της Ρωσίας ο Σαρκοζί είπε: «Γιατί να μην εκμεταλλευθούμε την πειθώ του (όταν ο Μεντβέντεφ) συμφωνεί να καταδικάσει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη και να καταδικάσει τις ενέργειες του κ. Καντάφι. Λοιπόν ναι, χρειαζόμαστε τον πρόεδρο Μεντβέντεφ».
Την άποψη Σαρκοζί συμμερίζεται και ο Ντέιβιντ Κάμερον, που έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση την αποχώρησή του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι δεν γνωρίζει κάτι για «μία συγκεκριμένη πρόταση μεσολάβησης» από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη εξέφρασαν οι ΗΠΑ, που διαβεβαίωσαν ότι θα είναι «σε στενή επαφή με τους Ρώσους καθώς θα επιδιώκουν συνομιλίες με τους Λίβυους».
Ικανοποίηση στην Ε.Ε. για την αυτομόληση του Λίβυου πρεσβευτή
Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι η αποστασία του Αλ Χαντί Χαντέιμπα ήρθε ύστερα από μια περίοδο διαπραγματεύσεων. Η απόφαση του λίβυου αξιωματούχου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.
«Η ύπατη εκπρόσωπος επιδοκιμάζει την απόφαση του Αλ Χαντί Χαντέιμπα να διακόψει τους δεσμούς του με το καθεστώς Καντάφι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες επιθέσεις κατά των πολιτών της Λιβύης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άστον, Μάικλ Μαν. «Ημασταν σε επαφή μαζί του και δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε τη θαρραλέα απόφασή του να ενταχθεί στον αγώνα για μια καλύτερη Λιβύη, για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον λαό του» πρόσθεσε ο Μαν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >