Για στοιχεία που τεκμηριώνουν σχέσεις μεταξύ των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο Crocus City Hall, στην πόλη Κρασνογκόρσκ της Περιφέρειας της Μόσχας, και της Ουκρανίας, κάνει λόγο η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, σε ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram.

Ads

«Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πλήρως τον προγραμματισμένο χαρακτήρα των ενεργειών των τρομοκρατών, την ενδελεχή προετοιμασία και την οικονομική υποστήριξη από τους διοργανωτές του εγκλήματος. Ως αποτέλεσμα της εργασίας με τους συλληφθέντες τρομοκράτες, της έρευνας των τεχνικών συσκευών που κατασχέθηκαν από αυτούς, της ανάλυσης των πληροφοριών σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές, προέκυψαν στοιχεία για τη σύνδεσή τους με Ουκρανούς εθνικιστές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, η Ανακριτική Επιτροπή λέει ότι επιβεβαίωσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Οι ερευνητές εντόπισαν και συνέλαβαν άλλον έναν ύποπτο που εμπλέκεται σε σχέδιο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ads

Η Ανακριτική Επιτροπή θα ζητήσει από το δικαστήριο τη σύλληψή του.

Την Τρίτη, ο διευθυντής της FSB, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, το Κίεβο συμμετείχε άμεσα στην οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης από ισλαμιστές, ενώ οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα πίσω από την επίθεση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο εντολοδόχος της επίθεσης δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά η υπηρεσία βλέπει ποιος οργάνωσε την επίθεση και στρατολόγησε τους δράστες.

Εξήγησε ότι η επίθεση είναι «ευνοϊκή» για τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας και την Ουκρανία, προκειμένου να κλονιστεί η κατάσταση στη Ρωσία και να σπείρει τον πανικό στην κοινωνία.

Ο Μπόρτνικοφ είπε επίσης ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να διαφύγουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας όπου τους περίμεναν και θα τους υποδέχονταν «ως ήρωες».

Λευκός Οίκος: «Ανοησίες»

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως «ο μοναδικός υπεύθυνος» είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει γραπτώς τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας περί μιας επικείμενης επίθεσης εξτρεμιστών.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν να αποτραπεί η επίθεση και η Ρωσία «το ξέρει καλά», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν μία από τις πολλές που έχουν περάσει οι αμερικανικές υπηρεσίες στη Μόσχα για διάφορες απειλές.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι ο αγρότης θείος του συνήθιζε να λέει ότι «οι καλύτεροι έμποροι κοπριάς συχνά μετέφεραν τα δείγματα στο στόμα τους» και πρόσθεσε:

«Οι «Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι είναι αρκετά καλοί έμποροι κοπριάς».