Θέσεις τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ της Συρίας έπληξε η ρωσική πολεμική αεροπορία, με «φόντο» την σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Τεχεράνη. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επιμένουν ότι «υπάρχουν αποδείξεις» για μία επίθεση με χημικά, από τον Ασαντ, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν «άμεσα και σθεναρά». 

Ads

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν, Πούτιν και Ροχανί, στενοί σύμμαχοι της Δαμασκού, θα συζητήσουν με τον Ερντογάν την τύχη της επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία.

Εδώ και μέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλλουν με πυρά πυροβολικού, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν σποραδικά επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σημερινές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων είχαν στόχο θέσεις της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει δημιουργηθεί από την συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, ή ακόμη θέσεις της Άχραρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ads

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Τουρκίας γίνεται πριν από την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν συγκαλέσει οι ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

«Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την ενίσχυση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος πέριξ της πόλης εκφράζοντας συνεχώς φόβους για μία πιθανή επίθεση με χημικά. Υπάρχουν «πολλές αποδείξεις» ότι η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, προειδοποίησαν εκ νέου σήμερα. Επισημαίνοντας τους κινδύνους μίας οργανωμένης επίθεσης στην τελευταία ανταρτοκρατούμενη περιοχή, ο νέος Αμερικανός σύμβουλος για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι μίλησε για «απερίσκεπτη κλιμάκωση».

Η Τουρκία θα υποβάλει σήμερα στην τριμερή σύνοδο κορυφής ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των ενόπλων οργανώσεων από την Ιντλίμπ για να αποφευχθεί μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του τελευταίου αυτού προπυργίου ενεργής αντίστασης στον Άσαντ, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα.

Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε κυρίως τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Συρία, μία από τις οποίες στην Ιντλίμπ.