Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της προεδρίας. Από την πλευρά της η Μόσχα διεύψεσε τις δηλώσεις Ποροσένκο, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση για να σταματήσουν το ρωσικό κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια. Νωρίτερα, για ρωσική «έφοδο» στην ανατολική Ουκρανία έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Η ΕΕ διεμήνυσε ότι παραμένει σε ετοιμότητα να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ads

Πριν την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει  πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος. «Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και πρόσθεσε ότι καμιά ρωσική στρατιωτική δύναμη δεν πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Δεν υπήρξε ουδεμία ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή, απορρίπτοντας τις πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά ως «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους».

Η φερόμενη είσοδος των ρωσικών αρμάτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Daily Telegraph. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε αργότερα και το CNN. Τα άρματα φέρονται να ακολούθησαν τη ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία.

Ads

Η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες,  αντιτείνοντας πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για ομάδα συνοριοφυλάκων που δημιουργήθηκε για να «αποτρέψει την εισχώρηση ενόπλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας FSB.

«Τη νύχτα που μας πέρασε είδαμε μία ρωσική έφοδο (incursion), ένα πέρασμα των συνόρων» δήλωσε νωρίτερα ο γ.γ του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν έπειτα από συνάντηση με τον Δανό υπουργό Αμυνας, αποφεύγοντας προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή (invasion). «Αυτό απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μία συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Είναι μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχούς εμπλοκής της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» πρόσθεσε.

Επαφές Λαβρόφ – Κλίμκιν

Παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις, η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικώ της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ συνεχίζει τις επαφές του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν με στόχο να συμφωνηθεί η υλοποίηση της αποστολής διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία. Ο Λαβρόφ συνομίλησεμε τον Κλίμκιν και οι δύο άνδρες «συνέχισαν να συζητούν πρακτικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Συνάντηση συμβούλων Πούτιν και Ποροσένκο

Παράλληλα, δύο κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων των δύο χωρών, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο έδαφος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.Ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ, και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο Μπόρις Λόζκιν, «συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η μορφή των συνομιλιών τις οποίες θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας την Κυριακή στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.