Πράκτορες της αμερικανικής αντικατασκοπείας ανακάλυψαν μια Ρωσίδα κατάσκοπο, η οποία εργαζόταν στην «καρδιά» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα την τελευταία δεκαετία χωρίς να την υποπτευθεί κανένας.

Ads

Η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε προσληφθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και εκτιμάται πως είχε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο  και το εσωτερικό σύστημα της πρεσβείας, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα να βλέπει εμπιστευτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων το πρόγραμμα του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η γυναίκα εργάστηκε για τις Μυστικές Υπηρεσίες για χρόνια, πριν ξεκινήσουν να την αντιμετωπίζουν με καχυποψία το 2016, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης έρευνας ασφαλείας που πραγματοποιούσαν δύο πράκτορες, από το Γραφείο Περιφερειακής Ασφάλειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (RSO). Διαπίστωσαν ότι είχε τακτικές και μη εξουσιοδοτημένες συναντήσεις με τα μέλη της FSB, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο του 2017, το RSO σήμανε συναγερμό αλλά οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε μία ολοκληρωμένη και πιο σαφή έρευνα. Αντιθέτως, αποφασίστηκε να την αφήσουν να αποχωρήσει ήρεμα κάποιους μήνες αργότερα, πιθανότατα για να αποφύγουν την αρνητική δημοσιότητα και πιθανή αμηχανία που θα δημιουργούσε η υπόθεση.

Ads

Πηγή αναφέρει στον Guardian ότι η γυναίκα απολύθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε τη διαπίστευση ασφαλείας της. Η απόλυση έγινε μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να απελαθεί ένας αριθμός αμερικανικού προσωπικού, ως αντίποινα στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη χώρα από την Ουάσινγκτον.

Η εντολή για την απομάκρυνση περισσότερων από 750 αμερικανών υπαλλήλων από το διπλωματικό σώμα, με συνολικό αριθμό 1200 ατόμων, «κουκούλωσε» την απομάκρυνσή της.

«Οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να αποκρύψουν το ζήτημα απολύοντάς την», αναφέρει η πηγή. «Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει και η ανώτατη διοίκηση από το γραφείο των μυστικών υπηρεσιών δεν διεξήγαγε καμία εσωτερικη έρευνα ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά και να διαπιστωθεί αν είχε στρατολογήσει και άλλους υπαλλήλους ώστε να της παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Μόνο μία έρευνα από εξωτερικό παράγοντα θα μπορούσε να αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς».

Οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον ρόλο που είχε η κατάσκοπος, όμως δεν αρνήθηκαν ότι είχε ταυτοποιηθεί ως κατάσκοπος και πληροφοριοδότης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως δεν σχολιάζει «ισχυρισμούς σχετικά με θέματα πληροφοριών ή του προσωπικού του, και επιπλέον δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με το υποτιθέμενο περιστατικό. Οι αμερικανοί κυβερνητικοί υπάλληλοι, λόγω της απασχόλησής τους, ενδέχεται να είναι στόχος μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών. Όταν εντοπίζουμε την οποιαδήποτε παράβαση του κώδικα ασφαλείας, αναλαμβάνουμε δράση την κατάλληλη στιγμή».

Είναι γεγονός πως η παραδοχή μιας Ρωσίδας στην «καρδιά» στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, θα έπληττε εξαιρετικά τη φήμη των μυστικών υπηρεσιών και θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια της χώρας, σε μια περίοδο που οι «θολές» σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Πηγή αναφέρει στον Guardian πως τουλάχιστον εννέα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Μυστικών Υπηρεσιών έλαβαν γνώση των ευρημάτων. Εκείνη την εποχή ξεκίνησαν και ξεχωριστές έρευνες από τη CIA και το FBI. Αλλά οι Μυστικές Υπηρεσίες θέλησαν να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στην υπόθεση. «Είχε πρόσβαση στην πιο εμπιστευτική βάση δεδομένων, η οποία είναι το επίσημο σύστημα ταχυδρομείου της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ» ανέφερει η πηγή. «Μπορούσε να έχει πρόσβαση στα χρονοδιαγράμματα του προέδρου – νυν και πρώην-, του αντιπροέδρου και των συζύγων τους, συμπεριλαμβανομένης και της Χίλαρι Κλίντον». «Είχε αρκετό χρόνο για να συλλέξει πληροφορίες χωρίς να την υποπτευθούνε» τονίζει η πηγή.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προφανώς ενημερώθηκε για την υπόθεση, αλλά δεν είναι σαφές πόση λεπτομέρεια μεταδόθηκε σε υπαλλήλους εκτός του οργανισμού. Δεν είναι επίσης σαφές γιατί η γυναίκα, αν και ρώσος υπήκοος, προσλήφθηκε από τη μυστική υπηρεσία στην πρώτη θέση ή τί είδους έρευνα πραγματοποιήθηκε. Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, έχει ειπωθεί ότι η ενδεχόμενη αυτή παραβίαση δεν αναφέρθηκε σε καμία από τις επιτροπές πληροφοριών ή εποπτείας του Κογκρέσου.