Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας κήρυξε εξτρεμιστική οργάνωση αυτό που αποκαλεί «διεθνές δημόσιο κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ» και απαγόρευσε τις δραστηριότητές του σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση προήλθε από πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση ως νομική οντότητα στη Ρωσία.

Ads

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι δημοσιογράφοι είχαν δικαίωμα να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Κανείς από την «πλευρά του εναγομένου» δεν ήταν παρών, δήλωσε το δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται πριν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο του 2024, με πυλώνα αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «υπεράσπιση των ρωσικών αξιών».

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και άλλοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η απόφαση θα θέσει τους ομοφυλόφιλους και τις οργανώσεις τους υπό την απειλή της ποινικής δίωξης ανά πάσα στιγμή για κάτι τόσο απλό όσο η επίδειξη συμβόλων όπως η σημαία του ουράνιου τόξου ή η αυτονόητη δήλωση ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

Τα τελευταία χρόνια η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ρωσίας δέχεται αυξανόμενη στοχοποίηση από τις αρχές. Το σύνταγμα της Ρωσίας τροποποιήθηκε πριν από τρία χρόνια για να καταστεί σαφές ότι «γάμος σημαίνει ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας». Το 2013 εγκρίθηκε νόμος που απαγορεύει «την προπαγάνδα μεταξύ ανηλίκων μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Πέρυσι, η απαγόρευση αυτή επεκτάθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στη Ρωσία. Οι αναφορές σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν διαγραφεί από βιβλία, ταινίες, διαφημίσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι αποχρωμάτισε ένα ουράνιο τόξο σε ένα νοτιοκορεατικό ποπ βίντεο, για να μην κατηγορηθεί για παραβίαση του νόμου περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».

Στη Δούμα, την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ο Βιτάλι Μιλόνοφ -διάσημος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» για τις ομοφοβικές απόψεις του- δήλωσε ότι η απαγόρευση των ομάδων ΛΟΑΤ «δεν αφορά τις σεξουαλικές μειονότητες ή την ιδιωτική ζωή των ατόμων».

«Πρόκειται περισσότερο για την πολιτική ατζέντα που διακηρύσσει αυτό το διεθνές κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ. Έχουν τα δικά τους καθήκοντα, τους δικούς τους στόχους. Ενεργούν ως πολιτική δύναμη, ως πολιτική δομή και οι στόχοι αυτής της δομής αντιβαίνουν στο ρωσικό Σύνταγμα» είπε.

*Με πληροφορίες από BBC, NYT