Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, εγκατέλειψε τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία μετά από συμφωνία που ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, αφού τερμάτισε την «ανταρσία».

Ads

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (24/6) ότι η ποινική έρευνα σε βάρος του κ. Πριγκόζιν για την ένοπλη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα μπει στο αρχείο και ότι θα του επιτραπεί να εγκατασταθεί στη λευκορωσική επικράτεια.

Ο ρωσικός στρατός τέθηκε σε συναγερμό εξαιτίας της ανταρσίας, που κράτησε περίπου ένα 24ωρο. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν κυρίευσαν το στρατιωτικό αρχηγείο στη Ροστόφ στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ χιλιάδες εξ αυτών κίνησαν για τη Μόσχα με αυτοκινητοπομπή.

Οι δυνάμεις της Wagner αποχώρησαν από τη Ροστόφ στον Ντον κι επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκάσενκο έχει προσωπική σχέση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εδώ και είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεσολάβηση και τη συμφωνία με την οποία παραχωρείται άσυλο στη Λευκορωσία στον κ. Πριγκόζιν, τονίζοντας πως επέτρεψε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Στο διάγγελμά του, ο κ. Πούτιν τόνισε πως οι «προδότες» έριξαν «πισώπλατη μαχαιριά» και ότι θα τιμωρηθούν πολύ σκληρά.

Ωστόσο η συμφωνία προβλέπει ότι οι μαχητές και οι διοικητές της Wagner δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις, εν μέρει λόγω των υπηρεσιών τους στα μέτωπα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ.