Τα διατάγματα αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» των περιφερειών της Χερσώνας και του Ζαπορόζιε υπέγραψε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μια τυπική διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί της προσάρτησης των δύο αυτών περιοχών στην Ρωσία, μαζί με το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ, η επίσημη τελετή της οποίας προγραμματίζεται για σήμερα το απόγευμα.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ είχαν αναγνωριστεί ως «ανεξάρτητες» από την Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγα 24ωρα πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με τις κοινά αποδεκτές αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση του λαού της περιφέρειας της Χερσώνας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίζω την αναγνώριση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της περιφέρειας της Χερσώνας» αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα, το οποίο επαναλαμβάνεται και για την περιφέρεια Ζαπορόζιε.

Η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ την αντίθεσή του έχει δηλώσει και ο ΟΗΕ. Κοινός τόπος των αντιδράσεων είναι ότι ουδείς των παραπάνω αναγνωρίζει την νομιμότητα των δημοψηφισμάτων και της προσάρτησης στην Ρωσία, ενώ ήδη λαμβάνονται από την ΕΕ νέες κυρώσεις.

Ads

Η απάντηση του Ρώσου προέδρου ήρθε την Πέμπτη, με επιθετική ρητορική, σε ομιλία του, μέσω βιντεοκλήσης, στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, στην οποία μετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μολδαβία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση είναι έτοιμη να προκαλέσει «έγχρωμες επαναστάσεις» και «λουτρό αίματος» σε οποιαδήποτε χώρα και ειδικά στον μετασοβιετικό χώρο.

«Ξέρουμε ότι η Δύση εκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις στον χώρο της ΚΑΚ. Όμως έχουμε ήδη αρκετές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι συρράξεις στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ιδίως εκείνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι «φυσικά» το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

«Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα ορισμένων χωρών της ΚΑΚ. Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτελέσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», υποστήριξε.

Ο Πούτιν είπε ότι μια «πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη» είναι σε διαδικασία σχηματισμού «μέσω μιας δύσκολης διαδικασίας». «Μια μονοπολική ηγεμονία καταρρέει αμείλικτα, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα την οποία η Δύση αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί. Και βλέπουμε τι απορρέει από αυτό», συνέχισε.

«Προσκολλημένη στο παρελθόν και προσπαθώντας να επιβάλει μια πολιτική υπαγόρευσης σε όλους τους τομείς, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι την οικονομία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αυτή η περίφημη συλλογική Δύση δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες κρίσεις», υποστήριξε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο παρελθόν ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα.

«Λάθη» στην επιστράτευση

Μιλώντας στη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη» στην επιστράτευση που είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία και ζήτησε να διορθωθούν.

Η προεδρική παρέμβαση ήρθε μετά τον σάλο στα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ, από τη συχνά χαοτική κλήση των στρατεύσιμων, αναφέροντας περιπτώσεις επιστράτευσης ηλικιωμένων, φοιτητών, ασθενών ή στρατεύσιμων χωρίς στρατιωτική εμπειρία.

Η επιστράτευση προκάλεσε επίσης διαδηλώσεις και τη φυγή χιλιάδων ανδρών στο εξωτερικό.

«Η επιστράτευση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρέπει να διορθωθούν όλα τα λάθη και να διασφαλιστεί να μην επαναληφθούν», υπογράμμισε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.