Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε και δημοσιοποίησε έναν κατάλογο χωρών που επιβάλλουν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες», δίνοντας, ταυτόχρονα, ισχυρά κίνητρα στους υπήκοους αυτών των χωρών, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την στάση των κυβερνήσεών τους έναντι της Μόσχας, να εγκατασταθούν στην Ρωσία.

Ads

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 47 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες «εφαρμόζουν πολιτικές που επιβάλλουν καταστροφικές νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

Περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και άλλα κράτη.

Από τις χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχει η Σλοβακία και η Ουγγαρία και επιπλέον δεν υπάρχει η Τουρκία από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ads

Το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλείται κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία, ο κατάλογος εγκρίθηκε σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε αλλοδαπούς που μοιράζονται τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες.

Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του.

Έτσι, οι κάτοικοι αυτών ακριβώς των κρατών θα μπορούν να αποκτήσουν το δικαίωμα προσωρινής διαμονής στη Ρωσία με απλουστευμένη διαδικασία.

Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σχετικά με την απλοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης για επανεγκατάσταση στη Ρωσία ως ανθρωπιστική υποστήριξη για τους αλλοδαπούς που δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στις χώρες τους.

Στους ανθρώπους αυτούς δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή διαμονή στη Ρωσία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσόστωση που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και χωρίς να υποβάλλουν έγγραφο που να επιβεβαιώνει τη γνώση της ρωσικής γλώσσας, τη γνώση της ρωσικής ιστορίας και των βασικών αρχών της νομοθεσίας. Ο λόγος μπορεί να είναι η μη αποδοχή της πολιτικής των χωρών τους.

Επίσης, προβλέπεται η κρατική υποστήριξη όσων ξένων πολιτών επιλέξουν την διαμονή τους στην Ρωσία, με διάφορα κίνητρα, όπως στέγη, εργασία, επιδόματα κλπ.

Η Ρωσία έχει άλλους καταλόγους μη φιλικών κρατών – για να εφαρμόσει διπλωματικά και οικονομικά αντίμετρα. Ο πρώτος εγκρίθηκε την άνοιξη του 2021 και περιελάμβανε μόνο δύο χώρες – τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τσεχική Δημοκρατία. Για αυτές, επιβλήθηκαν περιορισμοί στο έργο των διπλωματικών αποστολών.

Ο δεύτερος κατάλογος εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022 και επικαιροποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι συναλλαγές με τις χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτόν θα πρέπει να εκτελούνται με ειδική σειρά. Τ

ώρα ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 46 χώρες και εδάφη: όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανία, την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Μεγάλη Βρετανία, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Μικρονησία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν (θεωρείται έδαφος της Κίνας, αλλά από το 1949 διοικείται από δική της διοίκηση).