Την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου, εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συζήτηση με τον διοικητή του τάγματος «Σπάρτα» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, τον Αρτιιόμ Ζόγκα.

Ads

Όπως ανέφερε ο στρατιωτικός, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να βάλει υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια του άτυπου διαλόγου του με τους συμμετέχοντες σε τελετή παρασημοφόρησης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο πρόεδρος άκουσε το αίτημά μας για υποψηφιότητα, ολόκληρη η Ρωσία τον υποστηρίζει», δήλωσε ο Ζόγκα.

Την προηγούμενη ημέρα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο όρισε προεδρικές εκλογές για τις 17 Μαρτίου 2024.

Ads

Με τη σειρά της, η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ella Pamfilova, δήλωσε ότι θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η μορφή γίνεται ήδη παραδοσιακή για το ρωσικό εκλογικό σύστημα. Η ίδια υπενθύμισε ότι οι τριήμερες ψηφοφορίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ρωσίας τέσσερις φορές, το 2000, το 2004, το 2012 και το 2018. Μετά την υιοθέτηση τροποποιήσεων του Συντάγματος, έλαβε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές το 2024.