Ως «παγίδα θανάτου» περιγράφουν το εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο τα ρωσικά ΜΜΕ, με τις αρχές να ερευνούν το πώς οι πολλαπλοί έλεγχοι του κτιρίου από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και της Πυροσβεστικής, δεν παρατήρησαν κάποιο πρόβλημα στο «χειμωνιάτικο κεράσι», όπως το αποκαλούν, όπου από την πυρκαγιά της Κυριακής έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, ενώ δεκάδες νοσηλεύονται και δεκάδες ακόμη αγνοούνται.

Ads

Την στιγμή της πυρκαγιάς υπολογίζεται ότι στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Ωστόσο, ο συναγερμός φωτιάς δεν δούλεψε.

Ο κόσμος, νιώθοντας τον καπνό τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική, ενώ οι ίδιοι, χωρίς καμία βοήθεια από το προσωπικό, προσπαθούσαν να σωθούν και να σώσουν.

Οπως οι ίδιοι οι διασωθέντες γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα, δεν υπήρχε κανένας να καθοδηγήσει τον κόσμο, ο οποίος διατήρησε υποδειγματική ψυχραιμία, δεν υπέπεσε σε κατάσταση πανικού και αυτός είναι ο βασικός λόγος που σώθηκαν πολλοί.

Παρά το γεγονός ότι το κτίριο είχε πολλές πόρτες, ωστόσο, οι μαρτυρίες των επιζώντων αναφέρουν ότι δεν υπήρχε σήμανση για να οδηγηθεί ο κόσμος στις κατάλληλες εξόδους, ενώ όλοι υπογραμμίζουν ότι αν δούλευε ο συναγερμός ο κόσμος θα είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως και θα είχε εγκαταλείψει το κτίριο πριν εξαπλωθούν οι φλόγες.

Ads

Η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου, όχι περισσότεροι από δέκα άνθρωποι – αριθμός εξαιρετικά μικρός για το μέγεθος του κτίριου – αποδείχθηκαν απροετοίμαστοι να διαχειριστούν κατάσταση κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, μόλις έσβησαν τα φώτα, οι υπάλληλοι της ασφάλειας ήταν οι πρώτοι που εγκατέλειψαν το φλεγόμενο κτίριο. Το αποτέλεσμα ήταν πως ο κόσμος, ο οποίος δεν μπορούσε να γνωρίζει το σχέδιο του κτίριου, να χαθεί και να καεί. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης του κτιρίου έχει την ονομασία… «Μαχητής».

Το μέγεθος των εξόφθαλμων εγκληματικών παραλείψεων στην ασφάλεια οδήγησε σχεδόν αυτομάτως τις εισαγγελικές αρχές να ενεργοποιήσουν τα άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν την πρόκληση θανάτου από απροσεξία, παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας η οποία οδήγησε σε μαζικό θάνατο κλπ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη βάλει στο μικροσκόπιο και τους τοπικούς εκπροσώπους του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Κεμέροβο, οι οποίοι, αν και φέρονται να προχώρησαν σε πολλαπλούς ελέγχους του εμπορικού κέντρου μεταξύ 2016 και 2017, δεν βρήκαν σοβαρές παραβάσεις στην λειτουργία του. Εκ των υστέρων, μετά την τραγωδία, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την επάρκεια των ελέγχων, αφού η πυρασφάλεια δεν λειτούργησε.

Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες από την αποκάλυψη, ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, το κέντρο έκλεισε εντελώς λόφω τεχνικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, επί δύο μέρες στο κτίριο δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω προβλημάτων στην καλωδίωση. Ακριβώς αυτά τα προβλήματα είναι μεταξύ των αιτιών που βρίσκονται ψηλά στην σχετική λίστα των αρχών για το ξεκίνημα της φωτιάς.