Η Ρωσία επέμεινε την Πέμπτη ότι απωθεί αποτελεσματικά τα ουκρανικά στρατεύματα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη από τις ακάθεκτες συγκρούσεις που μαίνονται επί 10 συνεχόμενες ημέρες (από την 6η Αυγούστου), ενώ εχθές Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από τα μέτωπα της Ουκρανίας και τα μετακινεί προς υπεράσπιση των συνοριακών της περιοχών που δέχονται ουκρανικές επιθέσεις, όπως ανέφερε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ads

Οι μάχες συνεχίζονται κατά μήκος ενός μετώπου 18 χιλιομέτρων εντός της ρωσικής επικράτειας, με τους Ρώσους να επιμένουν ότι ανακόπτουν την ουκρανική προέλαση. Η Μόσχα ανέφερε ότι κατέρριψε τουλάχιστον 117 ουκρανικά ντρόουνς.

Οι τοπικές αρχές στη ρωσική περιφέρεια Κούρσκ αποφάσισαν να απομακρύνουν την Πέμπτη επιπλέον 20.000 κατοίκους από την περιοχή Γκλουσκόφ στην περιφέρεια του Κούρσκ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν και το Μπέλγκοροντ, η περιφέρεια του οποίου έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.

Ads

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ανακατέλαβε το χωριό Κρουπέτς, και ότι οι δυνάμεις του πήραν τον έλεγχο και του χωριού Ιβάνιβκα στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που αποτελεί έναν εφοδιαστικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν μια σειρά νικών κατά μήκος του μετώπου, γενικά από την περιφέρεια του Χαρκόβου έως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Ο Άπτι Αλαουντίνοφ, Διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Ρωσίας, δήλωσε: «Στον τομέα μας ελέγχουμε τα πάντα, εξολοθρεύουμε τον εχθρό».

Ας σημειωθεί επί του παρόντος ότι κανένα διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο – με πρώτο το Ρόιτερς που το δηλώνει με απόλυτη σαφήνεια – είναι σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών. 

Καταρρίψεις από Ουκρανικές δυνάμεις

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανική αεροπορία είπε πως κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, που εκτόξευσε η Ρωσία στοχεύοντας οκτώ ουκρανικές περιοχές.

Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις κατευθυνόμενους πυραύλους KH-59 κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανέφεραν ουκρανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι αναφέρθηκαν μόνο μικρές ζημιές.

Οι κυβερνήτες των περιοχών Κιέβου, Πολτάβα και Κιροβοχράντ λένε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε κτίρια, ενώ στην κεντρική περιοχή του Τσερκάσι, τα συντρίμμια κατέστρεψαν τα τζάμια μιας επιχείρησης.

Στη νότια περιοχή του Μικολάιβ, πέντε ντρόουνς καταρρίφθηκαν ενώ στη γειτονική Χερσώνα καταρρίφθηκαν οκτώ ντρόουνς. Ο κυβερνήτης της Χερσώνας δήλωσε ότι διάφορες επιθέσεις στην περιοχή σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν 13.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να αφήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή στην οποία επιτίθενται τα ουκρανικά στρατεύματα.

Με τα όπλα των άλλων

Η Ουκρανία μάχεται με τον οπλισμό που της έχει χορηγηθεί απο τους Δυτικούς συμμάχους της και το ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών είναι οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και Nlaw που δωρήθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ουκρανική επιδρομή στο Κούρσκ, για παράδειγμα, έχουν αξιοποιηθεί βαριά δυτικά όπλα, όπως τεθωρακισμένα οχήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και τη Γερμανία. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων, πυροβολικού και τεθωρακισμένων τονίζοντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να τα εκμεταλλευτεί κατά βούληση και εντός της ρωσικής επικράτειας. Ωστόσο, απαγορεύει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, που του έχει παραχωρήσει.

Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν επίσης παράσχει το Nasams (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος) για την αεράμυνα της Ουκρανίας, ενώ τον Απρίλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε στρατιωτική υποστήριξη ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων,

Οι ΗΠΑ λένε ότι έκτοτε φθάνουν στην πρώτη γραμμή του Ρωσο-Ουκρανικού μετώπου τα συστήματα αεράμυνας, το πυροβολικό και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.

Επιπλέον πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας Patriot, περισσότεροι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger και συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) θα σταλούν επίσης άμεσα, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ .

Η Γερμανία υπήρξε επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνησή έχει εισαγάγει ένα σχέδιο προϋπολογισμού μειώνοντας στο ήμισυ τις δωρεές του επόμενου έτους, λέγοντας όμως ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι «ασφαλής για το ορατό μέλλον» λόγω ενός σχεδίου της ομάδας των G7 να συγκεντρώσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τόκους σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η ΕΕ συμφώνησε ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία , αφού η Ουγγαρία έπαψε να εμποδίζει τη συμφωνία.

Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2024, οι ΗΠΑ παρέδωσαν ή διέθεσαν όπλα και εξοπλισμό αξίας 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, έναν γερμανικό ερευνητικό οργανισμό. Η Γερμανία έδωσε στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Δανία 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ολλανδία 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δηλώσεις Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, επανέλαβε την έκκληση του προς τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Όπως δήλωσε: «Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, επιχειρούν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αλλά υπάρχουν πράγματα, που δε μπορούν να γίνουν με τα ντρόουν. Δυστυχώς, χρειαζόμαστε άλλα όπλα, πυραυλικά όπλα. Και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για λύσεις μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία, γιατί είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μελλοντική νίκη μας. Όσο πιο τολμηρές θα είναι οι αποφάσεις των εταίρων μας, τόσο λιγότερα θα μπορεί να κάνει ο Πούτιν».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κούρσκ, θεάτρου εδώ και μία εβδομάδα μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρε Σίρσκι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης της Σούντζας «από τα χέρια ρωσικών στρατιωτικών» δυνάμεων, δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Αυτή η πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην περιοχή του Κούρσκ.

Η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κούρσκ, είπε σήμερα ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, την δέκατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.

«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κούρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ζελένσκι.

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κούρσκ.

Για την ώρα, η αντίδραση της Μόσχας φαίνιεται να μην είναι τόσο αποτελεσματική για να σταματήσει την προέλαση των Ουκρανών. Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα ή να μεταφέρει τις επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο του Ντομπάς στο Κουρσκ ή να στηριχτεί σε άπειρους εφέδρους, όπως έκανε μέχρι σήμερα.