Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων σε σχέση με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ρωσικά πετρελαιοειδή και το πετρέλαιο από ορισμένες χώρες.

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, πλαφόν που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του Κρεμλίνου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, τα μέτρα αυτά εισάγονται «σε σχέση με τις μη φιλικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ξένων κρατών και των διεθνών οργανισμών που έχουν προσχωρήσει σε αυτές» και προκειμένου να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου 2023.

Ads

Ο Πούτιν απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου σε τιμές «με όριο» από τον Φεβρουάριο του 2023.

Όπως σημειώνεται στο διάταγμα, η απαγόρευση της προμήθειας πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η ημερομηνία ενεργοποίησης της απαγόρευσης των προμηθειών πετρελαιοειδών θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Πούτιν απαγόρευσε επίσης τις παραδόσεις πετρελαίου σε ξένους αγοραστές εάν η σύμβαση χρησιμοποιεί μηχανισμό καθορισμού των τιμών.

Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε χώρες που έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμών θα είναι δυνατές μόνο βάσει ειδικής απόφασης του Ρώσου προέδρου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας καθορίζεται υπεύθυνο για την παρακολούθηση σε τακτική βάση της εφαρμογής του διατάγματος.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει από την πλευρά του νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.