Η ρωσική Κρατική Δούμα, ή κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ψήφισε υπέρ ενός νέου νόμου που απαγορεύει σχεδόν κάθε ιατρική βοήθεια για τα τρανσέξουαλ άτομα, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου, σε μια σειρά νέων νόμων κατά των ΛΟΑΤΚΙ στη Ρωσία.

Ads

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε την τρίτη και τελική του ανάγνωση την Παρασκευή, απαγορεύει στους γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, εκτός από τις περιπτώσεις που σχετίζονται με τη θεραπεία συγγενών φυσιολογικών ανωμαλιών σε παιδιά. Περιορίζει επίσης τα ληξιαρχεία να τροποποιούν τα επίσημα έγγραφα με βάση ιατρικά πιστοποιητικά αλλαγής φύλου.

Ο νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν τεθεί σε ισχύ.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν για την τρίτη ανάγνωσή του περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό ατόμων που έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου από το να γίνουν θετοί γονείς ή κηδεμόνες, καθώς και τη δυνατότητα ακύρωσης ενός γάμου εάν ένας ή και οι δύο σύζυγοι υποβληθούν σε αλλαγή φύλου και επικαιροποιήσουν τα ληξιαρχικά τους βιβλία.

Ads

Ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ τους τελευταίους μήνες, καθώς το Κρεμλίνο περιορίζει την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτές οι πρόσφατες νομικές εξελίξεις στη Ρωσία διευρύνουν τους περιορισμούς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αντανακλούν την αυστηροποίηση των κανονισμών και του ελέγχου των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ στη χώρα.