Να επιβάλει μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων κάλεσαν από κοινού Ρωσία και Κίνα την Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των προέδρων των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ και στον απόηχο της σημερινής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Ads

Το παραπάνω κάλεσμα είναι μέρος μιας συνολικότερης, κοινής πρότασης των δύο πλευρών για την ειρηνική διευθέτηση, τόσο της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, όσο και των προβλημάτων που ανακύπτουν ευρύτερα στην Ασία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στην διεθνή αρένα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την διευθέτηση της κορεατικής κρίσης. Όπως σημείωσε, Μόσχα και Πεκίνο σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν κοινή πρωτοβουλία για την επίλυση αυτής της κρίσης. Έτσι, εκτός από το κάλεσμα στην Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές, οι δύο ηγέτες κάλεσαν και την Νότια Κορέα με τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα κοινά ή ξεχωριστά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Σε μια έμμεση, αλλά σαφή «προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ σε σχέση με την συνεχιζόμενη κρίση στην Κινεζική Θάλασσα, Μόσχα και Πεκίνο τάχθηκαν κατά της διασποράς των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD στην Βορειοανατολική Ασία και συμφώνησαν στην λήψη μέτρων προστασίας των συμφερόντων τους στον τομέα της ασφάλειας.

Ads

Για την Ρωσία και την Κίνα, η εγκατάσταση των THAAD στην περιοχή, συνιστά σοβαρό πλήγμα στα συμφέροντα που σχετίζονται με την στρατηγική ασφάλεια των περιφερειακών χωρών, περιλαμβανομένων των δικών τους και δεν συμβάλλουν στο να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, όπως και να στο να διασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.