Την στιγμή της έναρξης της φονικής πυρκαγιάς στο εμπορικό κέντρο, στην πόλη Κεμέροβο της Ρωσίας, κατέγραψε κάμερα κλειστού κυκλώματος, αποτυπώνοντας και την φρίκη που θα κλιμακωνόταν.

Ads

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 64 νεκροί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.

Επιζώντες καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν να σημαίνει συναγερμός κι ότι οι έξοδοι κινδύνου ήταν μπλοκαρισμένες, με τις αρμόδιες Αρχές να σημειώνουν «σοβαρές παραβιάσεις» της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο.

Ads

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο ντόπιος πολιτικός Άντον Γκορέλκιν αναφέρει ότι «οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές μετατρέποντας σε παγίδα το οικοδομικό σύμπλεγμα» κι ότι «δεν υπήρξε συντονισμός κατά την εκκένωσή του». Ενώ επεσήμανε ότι κι ένας πυροσβεστήρας που θα μπορούσε να σταματήσει την πυρκαϊά στο αρχικό της στάδιο δεν λειτουργούσε.

«Αυτό είναι το ερώτημα: γιατί ήταν κλειστές οι έξοδοι κινδύνου», είπε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Βλαντίμιρ Τσερνόφ.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων τον επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο και τον ιδιοκτήτη του.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα), ενώ στο σημείο έσπευσαν εκατοντάδες άνδρες της Πυροσβεστικής, διασώστες, αστυνομικοί και τραυματιοφορείς.

Ο Τσερνόφ είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε στο χώρο των τραμπολίνων, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι κάποιο παιδί που έβαλε με αναπτήρα φωτιά σε στρώμα, το οποίο εξερράγη.

Ωστόσο, το κρατικό δίκτυο Rossiya 24 είπε ότι η πιθανότερη αιτία ήταν κάποιο βραχυκύκλωμα.

Φύλακας του εμπορικού κέντρου φέρεται να απενεργοποίησε το σύστημα αναγγελιών αφότου έλαβε το σήμα συναγερμού προειδοποίησης πυρκαγιάς, ενώ οι έξοδοι κινδύνου ήσαν κλειστές.

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο δήλωσε ότι οι ανακριτές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο φύλακας του εμπορικού κέντρου να τεθεί υπό κράτηση. Όπως δήλωσε η ίδια, ο φύλακας μόλις πήρε το σήμα για εκδήλωση πυρκαγιάς , απενεργοποίησε το σύστημα αναγγελιών.

Νομικός ειδικός σε θέματα ποινικού δικαίου δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti, ότι ο εν λόγω φύλακας ενδέχεται να αντιμετωπίσει την κατηγορία για αμέλεια και για παράβαση των κανόνων ασφαλείας που εφαρμόζονται σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως επτά έτη, ένα η αμέλεια έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο και περισσότερων ατόμων.

Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξαπλώθηκε στους πάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya χθες το μεσημέρι, όπου βρίσκονται αίθουσες κινηματογράφου και ένας παιδότοπος. Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν αρχικά ότι έθεσαν σε έλεγχο τη φωτιά, αλλά αργότερα είπαν ότι αναζωπυρώθηκε και ότι οι διασώστες δίνουν μάχη για να φθάσουν στους πάνω ορόφους του κτιρίου καθώς η οροφή έχει καταρρεύσει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από αναζητήσεις αγνοουμένων και οι αρχές έστησαν ένα κέντρο πληροφοριών μέσα σε ένα σχολείο κοντά στο εμπορικό κέντρο για να διαχειρίζονται το ζήτημα των αγνοουμένων. Η Άννα Κουζνετσόβα, η Ρωσίδα επίτροπος των δικαιωμάτων των παιδιών, δήλωσε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια και προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια εμπορικά κέντρα ζητώντας να διεξαχθούν σχετικοί έλεγχοι ανά τη χώρα.

Το εμπορικό κέντρο, ένα πρώην εργοστάσιο ειδών ζαχαροπλαστικής, δεν διέθετε παράθυρα ή πόρτες.

Σύμφωνα με έναν άλλον αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM, κάποιες σχολικές τάξεις επισκέπτονταν την περιοχή και οι μαθητές βρίσκονταν στην αίθουσα του κινηματογράφου από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, την οποία οι συνοδοί τους είχαν κλειδώσει. Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είπαν ότι δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού και ότι πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν επειδή οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες.

Βίντεο που ελήφθη από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνει κόσμο συγκεντρωμένο στο κλιμακοστάσιο το οποίο είναι γεμάτο καπνό να προσπαθεί να σπάσει μια έξοδο κινδύνου που είναι κλειδωμένη.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται έναν μη κατονομαζόμενο τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι η πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς είναι να προκλήθηκε βραχυκύκλωμα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής, ο Βλαντίμιρ Τσερνόφ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε όταν ένα παιδί έβαλε φωτιά με αναπτήρα στο αφρώδες υλικό ενός τραμπολίνου στον παιδότοπο του εμπορικού κέντρου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το εμπορικό κέντρο είχε ανοίξει το 2013. Οι τοπικές αρχές του Κεμέροβο κήρυξαν τριήμερο πένθος αρχής γενομένης από αύριο στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσε το Sputnik επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των τοπικών αρχών. “Ο κυβερνήτης Αμάν Τουλέγιεφ κήρυξε πένθος σε όλη την περιοχή του Κεμέροβο για τις 27, 28 και 29 Μαρτίου”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος το περασμένο σαββατοκύριακο επανεξελέγη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο και με τον επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, τον οποίο και κάλεσε να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος. Ο Πούτιν “εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τους αγαπημένους των θυμάτων”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αυτή τη στιγμή κρατούνται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής εταιρείας που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του εμπορικού κέντρου. Η Ανακριτική Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι κατά την ανέγερση του εμπορικού κέντρου είχαν γίνει «σοβαρές παραβιάσεις».

«Πες στη μαμά ότι την αγαπούσα»…

«Δεν μπορώ να ξεφύγω», είπε στη θεία της απ’ το τηλέφωνο η 12χρονη Βίκα Ποτσάνκινα που είχε πάει στον κινηματογράφο με συμμαθήτριές της, σύμφωνα με την Komsomolskaya Pravda. «Πες στη μαμά ότι την αγαπούσα. Πες σε όλους ότι τους αγαπούσα», είπε το κορίτσι πριν κλείσει το κινητό της. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν επέζησε η ίδια ή κάποια από τις συμμαθήτριές της.

«Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πώς καταφέραμε να βγούμε απ’ αυτή τη φλεγόμενη παγίδα», είπε ο Ντμίτρι Χοροσάφτσεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ορατότητα ήταν μηδενική, ο κόσμος δεν μπορούσε να ανασάνει στον κινηματογράφο κι οι γονείς έχαναν τα παιδιά τους μέσα στον πανικό.

«Καιγόμαστε. Ίσως αντίο», έγραψε σε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα η μικρή Μαρία Μορόζοβα, την ώρα που τα ρωσικά δίκτυα μετέδιδαν ότι δεκάδες παιδιά αγνοούνται ακόμη.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τη φωτιά να μαίνεται στο χώρο των τραμπολίνων, αλλά δεν άκουσαν να σημαίνει συναγερμός, ενώ μία τρίτη είπε στη ρωσική υπηρεσία του BBC ότι «μια γυναίκα μπήκε ουρλιάζοντας στον κινηματογράφο “φωτιά, φωτιά” κι αρχίσαμε να τρέχουμε. Δεν άναψαν τα φώτα για να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε. Βγήκαμε τρέχοντας προς τ φώτ του διαδρόμου. Αλλά εκείνη τη στιγμή δεν είχε σημάνει ο συναγερμός. Μόνον αργότερα, όταν έφθασε στον πρώτο όροφο».

Η κόρη μιας υπαλλήλου που εργαζόταν στο δεύτερο όροφο είπε ότι «δεν σήμανε συναγερμός. Πληροφορήθηκε για τη φωτιά από έναν άνδρα που την προσπέρασε τρέχοντας. Δεν υπήρξε καμία βοήθεια από το προσωπικό.»

Οι Αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος στην περιοχή του Κεμέροβο, ενώ ντόπιοι πηγαίνουν και αποθέτουν λουλούδια και λούτρινα ζωάκια κοντά στον τόπο της τραγωδίας.