Aποθήκη καυσίμων τυλίχτηκε στις φλόγες νωρίς το πρωί της Τετάρτης (3/5) κοντά στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος, λίγες ημέρες αφότου το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο για την επίθεση σε δεξαμενή πετρελαίου στη Σεβαστούπολη.

Ads

Φλόγες και μαύρος καπνός υψώθηκαν πάνω από μεγάλες δεξαμενές με προειδοποιήσεις «εύφλεκτο», όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι η υπονόμευση της υλικοτεχνικής υποδομής της Ρωσίας αποτελούσε μέρος των προετοιμασιών για μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση, η οποία βοηθήθηκε από νέες παραδόσεις ισχυρότερων δυτικών όπλων.

Τη Δευτέρα (1/5) ένα τρένο εκτροχιάστηκε λόγω εκρήξεων που σημειώθηκαν στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ που συνορεύει με την Ουκρανία, το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε δύο ημέρες.

Ads

Η Ρωσία έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας ενόψει της αντεπίθεσης που αναμένεται από την τελευταία, με σχεδόν νυχτερινά κύματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων να στοχεύουν το Κίεβο και άλλες περιοχές την τελευταία εβδομάδα.

Νωρίς την Τετάρτη, οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας δήλωσαν ότι απέκρουσαν τη νυχτερινή επίθεση της Μόσχας, καθώς τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι εμβληματική γέφυρα του Κερτς – που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε στις 15 Μαΐου 2018, τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου- δέχτηκε επίθεση τον Οκτώβριο του 2022 μία ημέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Ρώσου προέδρου.

Συλλήψεις Ουκρανών πρακτόρων ανακοίνωσε η Μόσχα

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν ένα ουκρανικό «τρομοκρατικό» δίκτυο στην προσαρτημένη Κριμαία, εν μέσω αύξησης των επιθέσεων και των πράξεων «δολιοφθοράς» λίγες ημέρες πριν από τους σημαντικούς στρατιωτικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου στη Ρωσία.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρει τη σύλληψη επτά ατόμων που συνδέονται με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με την FSB, απετράπησαν επιθέσεις εναντίον του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία κυβερνήτη της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, και άλλων αξιωματούχων.

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας προστίθεται ότι κατασχέθηκαν εκρηκτικά όμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις με στόχο σιδηροδρομικές γραμμές τον Φεβρουάριο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αξιόνοφ σε ανακοίνωσή του, το δίκτυο αυτό βρίσκεται πίσω και από τα δύο καταγγελλόμενα περιστατικά.

Χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ο Αξιόνοφ είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως από πίσω βρίσκεται η ουκρανική κυβέρνηση.

*Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ