Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε σήμερα (4/4) ότι η Κίνα έχει προτείνει το πιο λογικό ειρηνευτικό σχέδιο μέχρι στιγμής για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ads

Η κινεζική πλευρά είχε προωθήσει ένα σχέδιο 12 σημείων πριν από έναν και πλέον χρόνο, το οποίο παρουσιάζει τις γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου αλλά δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Τότε το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο δεν είχε τύχει θερμής υποδοχής από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ τώρα φαίνεται η ρωσική πλευρά να αλλάζει στάση.

«Ψευδές αφήγημα» κατά ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τότε είχαν ισχυριστεί ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός, αλλά στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει το «ψευδές αφήγημα» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της.

Ads

Ο Λαβρόφ έχει σκοπό να συναντήσει προσεχώς τον Κινέζο ομόλογό του. Επίσης ο πρόεδρος Πούτιν είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ότι σκέφτεται να πραγματοποιήσει στην Κίνα την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό κατά τη νέα εξαετή του θητεία.

Η Μόσχα, φέρνοντας στο προσκήνιο το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, λένε οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θέλει να δείξει ότι είναι ανοιχτή στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Την ίδια στιγμή βεβαίως δεν δέχεται την ειρηνευτική πρωτοβουλία από πλευράς Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς την ο Λαβρόφ ως «ένα μενού από το οποίο μπορείς να πάρεις ό,τι θέλεις».