Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ εξελίχθηκε μια αναφορά για το Ολοκαύτωμα από την Ισραηλινή πρέσβειρα, σε συνέντευξή της σε ρωσική εφημερίδα.

Ads

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria-Novosti, η πρέσβειρα του Ισραήλ Simona Halperin κλήθηκε για εξηγήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε για περίπου μιάμιση ώρα και αποχώρησε χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Ισραηλινή πρέσβειρα κλήθηκε σε σχέση με τις δημόσιες, «απαράδεκτες» δηλώσεις της που «διαστρεβλώνουν τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας και τις ιστορικές πραγματικότητες».

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε τ συνέντευξη της Halperin στην εφημερίδα Kommersant στις 5 Φεβρουαρίου, στην οποία δήλωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «υποβάθμισε τη σημασία» του Ολοκαυτώματος.

Ads

Η πρέσβειρα εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο ημερολόγιο της Ρωσίας με τις ημερομηνίες μνήμης.

Η Μόσχα θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια «εξαιρετικά ατυχή έναρξη της διπλωματικής αποστολής του Halperin».

Υπενθυμίζει ότι η Μόσχα ήταν εκείνη που το 2005 εισήγαγε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που συνέβαλε στην καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου.

Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού την ημέρα αυτή, το 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών «συμβούλευσε» την πρέσβειρα να μην ξεχνά ότι «δεν έχει το μονοπώλιο ή την υπέρτατη ηθική εξουσία στις συζητήσεις για το Ολοκαύτωμα».

Όπως είπε ο Λαβρόφ, το θέμα του αγώνα κατά του ναζισμού ενώνει τη Ρωσία και το Ισραήλ και οι δύο χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όσον αφορά την κοινή τους ιστορία.