Σε 40 ανέρχονται οι τραυματίες από την βομβιστική επίθεση σε καφέ της Αγίας Πετρούπολης την Κυριακή, με στόχο τον δημοφιλή, στην χώρα του, Ρώσο μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι, υποστηρικτή του Κρεμλίνου και σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Ads

Τουλάχιστον 25 από τους τραυματίες παραμένουν σε νοσηλεία, ενώ, η κατάσταση πέντε εξ αυτών χαρακτηρίζεται ως σοβαρή.

Η βόμβα φέρεται να ήταν κρυμμένη μέσα σε αγαλματίδιο το οποίο δόθηκε στον μπλόγκερ στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμήν του που είχε οργανωθεί στο καφέ.

Οι αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια, πίσω από την οποία το Κρεμλίνο βλέπει την Ουκρανία.

Ads

Το κουτί με το αγαλματίδιο το έδωσε μία 26χρονη γυναίκα, η Ντάρια Τρέποβα, η οποία και συνελήφθη.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από ερασιτεχνικό βίντεο από την εκδήλωση, το οποίο δείχνει την γυναίκα να δίνει το κουτί και να πηγαίνει προς την έξοδο, όταν ο οργανωτής της εκδήλωσης, που βρισκόταν δίπλα στον μπλόγκερ, την φωνάζει να γυρίσει και να κάτσει κοντά τους.

Εκείνη επιστρέφει και το βίντεο κλείνει με την έκρηξη.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με όσα διερρέει η αστυνομία, η Τρέποβα παραδέχεται ότι εκείνη έδωσε το κουτί, αλλά δεν αποκαλύπτει ποιος το έδωσε σε εκείνη, ενώ αρνείται πως ήξερε ότι επρόκειτο για βόμβα.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, στην δολοφονία εμπλέκονται οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες προσέλκυσαν «κατασκόπους» από τις γραμμές μίας απαγορευμένης, στην Ρωσία, νεοφασιστικής, εθνικιστικής, οργάνωσης.

Τα ρωσικά ΜΜΕ βρίθουν από «πληροφορίες» για την Τρέποβα, οι οποίες, ωστόσο, σε αυτό το στάδιο της έρευνας, δεν μπορούν να διασταυρωθούν.

Ως πιο ισχυρή από αυτές τις πληροφορίες φαίνεται πως είναι η σχέση της με τον Ρώσο δημοσιογράφο, Ρομάν Ποπκόφ, πρώην ηγετικό στέλεχος της φασιστικής οργάνωσης που φέρεται να εμπλέκεται στην δολοφονία.

Ο ίδιος, ο οποίος τώρα ζει στο Κίεβο, παραδέχθηκε ότι γνωρίζει την Τρέποβα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξη στην δολοφονία του Τατάρσκι, επικαλούμενος το γεγονός ότι η οικογένειά του εξακολουθεί να ζει στην Ρωσία.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρασημοφόρησε τον Τατάρσκι, μετά θάνατον.

Ποιος ήταν ο Τατάρσκι

Το θύμα της βομβιστικής επίθεσης ήταν ο Μαξίμ Φόμιν, ο οποίος γνώρισε μεγάλη δημοφιλία με το ψευδώνυμο Βλαντλέν Τατάρσκι.

Ο ίδιος πολέμησε στο Ντονμπάς από την έναρξη του εμφυλίου την Άνοιξη του 2014, ενώ, κατά την επιστροφή του στην Ρωσία, ασχολήθηκε με την στρατιωτική δημοσιογραφία.

Στις 15 Ιανουαρίου του 2023, συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της Ουκρανίας για «διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, μέσα από τις δημοσιεύσεις του».