Η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ads

«Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα», προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, απειλώντας με περιορισμούς ή απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός της ημέρας. Ωστόσο, η ΕΕ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να ανασταλούν, ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Από τους περιορισμούς στον εναέριο χώρο της Ρωσίας θα πληγούν κυρίως αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς την Ευρώπη και την Ιαπωνία, την Κίνα ή την Νότια Κορέα. Τέτοιες εταιρίες είναι η Air France, η British Airways και η γερμανική Lufthansa. Σήμερα, η Deutsche Welle σε άρθρο της γράφει ότι η ρωσική απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις θα στοιχήσει ακριβά στην Μόσχα καθώς θα χάσει μεγάλο μέρος των εισπράξεων από εταιρίες που χρησιμοποιούσαν τον εναέριο χώρο της. Υπολογίζεται, δε, ότι η ρωσική Aeroflot έλαβε ως επιχορήγηση 200.000.000 πέρυσι μόνο από αυτή την πηγή εσόδων. 

Ads

WSJ: Νέες κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Πάντως, σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι  οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα επεκτείνουν σε τρεις μεγάλες κρατικές ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες την απαγόρευση άντλησης χρημάτων από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται σχετικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση της  θα απαγορευθεί στην εταιρεία παραγωγής και διύλισης πετρελαίου Gazpromneft, που είναι θυγατρική της Gazpron, την εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transneft και τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft, η άντληση κεφαλαίων με διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ημερών. Σε πέντε ρωσικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο – περιλαμβανομένων της Sberbank και της VTB Bank, στις οποίες έχει ήδη απαγορευθεί με τις κυρώσεις του Ιουλίου η χρηματοδότησή τους από τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ με διάρκεια μεγαλύτερη από 90 ημέρες – θα επιβληθεί επίσης ανώτατη διάρκεια 30 ημερών για την άντληση κεφαλαίων.

Σε τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού – Oboronprom, United Aircraft και Uralvagonzavod – θα απαγορευθεί επίσης η χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Με τις κυρώσεις θα απαγορευθεί και η σύναψη νέων συμβολαίων για την παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για πετρελαϊκές έρευνες και παραγωγή σε βαθιά νερά, στην Αρκτική ή για προγράμματα που αφορούν στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Στους περιορισμούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση πωλήσεων των αποκαλούμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης – για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές – από την ΕΕ σε 9 ρωσικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο ρωσικό στρατό.

Πάνω από 3.000 οι νεκροί της ουκρανικής κρίσης

Ξεπερνά τους 3.000 ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εάν συμπεριληφθούν και τα 298 θύματα της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, δήλωσε τη Δευτέρα ένα ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ.

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών στην Ουκρανία αφότου ξέσπασαν οι μάχες τον Απρίλιο είναι πλέον 2.729. Ο αριθμός ξεπερνάει τους 3.000 νεκρούς εάν συμπεριληφθούν στον απολογισμό, όπως πρέπει να συμβεί, τα 298 θύματα του Boeing το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17, προσέθεσε ο ίδιος.

Το επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη αφού -κατά τα υπάρχοντα στοιχεία- επλήγη από πύραυλο πάνω από την ανατολική Ουκρανία την 17η Ιουλίου.

Πάντως την ώρα που η εκεχειρία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης στην ανατολική Ουκρανία καθώς από την συμφωνία της σημειώθηκαν κατά τόπους αιματηρές συγκρούσεις, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, βρέθηκε στην Μαριούπολη, από όπου δήλωσε ότι «αυτή είναι η ουκρανική μας γη, δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν». Επίσης είπε πως «έδωσα διαταγή (στον στρατό) να ενισχύσει την άμυνα της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, άρματα μάχης και αεροπορική κάλυψη», για να προσθέσει: «ο εχθρός θα υποστεί μια συντριπτική ήττα».