Ως απόρρητες διαβαθμίστηκαν οι πληροφορίες για το δυστύχημα του ρωσικού βαθυσκάφους που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 14 μελών του πληρώματος, κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ads

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το βαθυσκάφος βρίσκεται ήδη στην βάση του ρωσικού στόλου στο Σεβερομόρσκ όπου έφτασε μετά από «ηρωικές», όπως τις χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, προσπάθειες του πληρώματος, το οποίο κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σκάφος πριν επεκταθεί και να το οδηγήσει στην βάση του.

Ο Σοϊγκού έπλεξε το εγκώμιο του πληρώματος, ενώ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, όλοι οι νεκροί ήταν αξιωματικοί και ανήκαν στην επιστημονική «αφρόκρεμα» της έρευνας των ωκεανών. Σε όλους θα αποδοθούν τιμές, ενώ θα εξασφαλιστούν οι οικογένειές τους από το κράτος.

Ads

Ειδικότερα επισήμανε ότι τα μέλη του πληρώματος που επέζησαν έσωσαν την ζωή ενός πολίτη που εκπροσωπούσε την βιομηχανία και «πάλεψαν μέχρι τέλους για να σώσουν το σκάφος».

«Με τίμημα την ίδια τους την ζωή ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο, εξάλειψαν την εστία της πυρκαγιάς, έσωσαν τους συντρόφους τους και το βαθυσκάφος», υπογράμμισε ο Σεργκέι Σόϊκγου στην σύσκεψη που έγινε στο Σεβερομόρσκ στην οποία συμμετείχε η επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Σεβερομόρσκ , στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής που έχει αναλάβει την διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, είπε ότι «συνέβη μια μεγάλη τραγωδία. Έχασαν την ζωή τους οι σύντροφοι μας, οι συνάδελφοι μας».

Παράλληλα είπε ότι «η πυρκαγιά σημειώθηκε στο βαθυσκάφος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ερευνών στα ρωσικά χωρικά ύδατα στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Ως αποτέλεσμα έχασαν την ζωή τους 14 μέλη του πληρώματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν».

Ο Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι επτά από τα μέλη του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους ήταν πλοίαρχοι 1ης τάξεως και τρεις πλοίαρχοι 2ης τάξεως. Δύο έφεραν τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας».

Ο Σεργκέι Σόιγκου εξήρε την εκπαίδευση των μελών του πληρώματος λέγοντας ότι «ήταν μοναδικοί στο είδος τους ειδικοί, επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, που πραγματοποιούσαν σημαντικές έρευνες όσον αφορά την μελέτη της υδρόσφαιρας της Γης». Τέλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα παράσχει την αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους, δίνοντας την υπόσχεση ότι όλα τα μέλη του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους θα παρασημοφορηθούν μετά θάνατο με τιμητικές διακρίσεις. Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεργκεί Σόιγκου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η τραγωδία συνέβη τη Δευτέρα, ενώ το υποβρύχιο ερευνούσε τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, για λογαριασμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Φταίει η μπαταρία;

Το δυστύχημα συνέβη, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια βυθομετρήσεων. Το πλήρωμα φέρεται να πέθανε από την εισπνοή των τοξικών προϊόντων της πυρκαγιάς που ξέσπασε, πιθανά από βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes που επικαλείται πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μια αιτία θα μπορούσε να ήταν μια από τις μπαταρίες που εξασφαλίζει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πυρκαγιά μπορούσε να ξεκινήσει την στιγμή που το βαθυσκάφος τύπου AC-31, άρχισε να αναδύεται και να κατευθύνεται προς το σκάφος που το μεταφέρει.

Όπως εκτιμά η πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πλήρωμα σε συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς και κρίσιμης σημασίας διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κατάφερε να εξασφαλίσει την ανάδυση του βαθυσκάφους АС-31 στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να υποστεί ζημιά ο πυρηνικός του αντιδραστήρας. Οι ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του βαθυσκάφους, συνέβαλαν στο να αποφευχθούν πιο σοβαρές συνέπειες στην τραγωδία αυτή και ακριβώς αυτό αποδίδει και η επίσημη διατύπωση «οι γεμάτες αυτοθυσία ενέργειες της διοίκησης (του βαθυσκάφους-σ.σ.)», την οποία χρησιμοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνει η πηγή του περιοδικού.