Ευρωβουλευτές – μέλη της «Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας» (Financial Assistance Working Group) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την κριτική αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής  προσαρμογής στην Ελλάδα συμμετείχαν στην ημερίδα της Ευρωαριστεράς «Κριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων λιτότητας και ο ελεγκτικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ελληνική υπόθεση και όχι μόνο» (Critical evaluation of austerity programmes & the EP scrutiny role in the Greek case and beyond). Το παρόν έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και ο Κύπριος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Μαυρίδης Κώστας.

Ads

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με αποδέκτη κυρίως το ΔΝΤ. «Πάμε για συμφωνία. Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν εμπόδια», σημείωσε. Την ίδια θέση είχε εκφράσει και σε συνέντευξή του μετά τη διήμερη αποστολή 12 μελούς αντιπροσωπείας από όλες τις ομάδες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα όπου συναντήθηκαν με μέλη των θεσμών, την ελληνική κυβέρνηση και πολιτικούς και οικονομικούς φορείς

Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι τόνισε πως θεωρεί επείγουσα, χρήσιμη, αναγκαία και απολύτως εφικτή και για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Δεν θα ανεχθούμε, είπε, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, να διακυβεύεται. Υπάρχει συναίνεση ως προς το τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί το πλεόνασμα και σε ποιους κλάδους θα πρέπει να κατανεμηθεί, οι διαφωνίες αφορούν μόνο πολύ προσωρινές ανισορροπίες», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος της ομάδας της Ευρωαριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο «να δούμε κριτικά τις εξελίξεις ειδικά στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση και με το προσφυγικό, όπου φορτώθηκε ένα βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της ΕΕ. Πρέπει να δούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πώς εφαρμόζονται τα προγράμματα λιτότητας και τι επίδραση έχουν στην ελληνική κοινωνία αλλά και τον ελεγκτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Ευρωκοινοβούλιο.»

Ads

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλες τις χώρες όπου επιβλήθηκε μνημόνιο, και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και την Κύπρο, είναι ότι αυτή η άγρια μονομερής λιτότητα και αυτή η εμμονή στην απορρύθμιση διαλύει την οικονομία, σκοτώνει τη δημοκρατία αλλά απειλεί και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση με μια διαλυτική κρίση γιατί παράγει αισθήματα άρνησης και αντίδρασης δικαιολογημένης σε μια Ευρώπη η οποία υλοποιεί συνταγές και επιβάλλει πολιτικές που έχουν μεγάλη αναντιστοιχία με αυτά που οι ευρωπαϊκές συνθήκες περιγράφουν για ανάπτυξη, αλληλεγγύη, συνοχή».

Η Ελίζα Φερέιρα, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών,  η οποία παρακολουθεί εδώ και καιρό τις πρακτικές της Τρόικα, επεσήμανε ότι είναι υπερβολικό να συνεχίζουμε να αρνούμαστε ότι η συνταγή της λιτότητας δεν λειτούργησε. Η νομισματική ένωση και η ελεύθερη αγορά αυξάνουν τις ανισορροπίες χωρίς όριο, εάν δεν υπάρχουν πολιτικές αντιστάθμισης. Μπορέσαμε μέσω της ομάδας εργασίας του ΕΚ να εισάγουμε κάποια στοιχεία, ώστε να περιορίσουμε την έλλειψη λογοδοσίας αλλά είναι μια διαδικασία πολύ αργή. Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να ελέγξουμε τη ζημιά αυτών των πολιτικών που δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν ποτέ.

Ο Ερνέστ Ουρτασούν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων τόνισε ότι η Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας είναι μια πραγματική ευκαιρία να καταγγείλουμε το παράλογο των θεσμών, αλλά παραμένει ένα μικρό βήμα. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να μείνουμε απλώς στις συζητήσεις, χωρίς να μπορούμε να επηρεάσουμε αποτελεσματικά. Ευχαρίστησε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση που επέτρεψε στο ΕΚ να παίξει αυτό το ρόλο.

Ο Μπαoυντίλιο Τομέ Μουγκουρούζα, του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε ότι σύμφωνα με τις σχετικές ελεγκτικές εκθέσεις που έχει διεξάγει το Συνέδριο, η Κομισιόν φαίνεται ότι δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση, παρέχοντας προγράμματα βοήθειας υπό πίεση, ενώ ταυτόχρονα οι διάφορες χώρες έχουν λάβει διαφορετική μεταχείριση και πολλά από τα έγγραφα δεν πέρασαν από τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου.