Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ads

H Πένι Μόρντοντ, η μοναδική υποψήφια που είχε απομείνει για τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών, έπειτα και από τη χθεσινή απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον, αποσύρθηκε με τη σειρά της από την κούρσα, ανοίγοντας οριστικά στον Σούνακ τον δρόμο προς την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Λίγες ημέρες έπειτα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, ο 42χρονος ινδικής καταγωγής γίνεται ο πέμπτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και χωρίς να χρειαστεί εσωκομματική ψηφοφορία στους κόλπους των Τόρις.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι πασίγνωστος στη Βρετανία αλλά ελάχιστα εκτός αυτής. Δεν θεωρείται και τόσο δημοφιλής στο ευρύ κοινό της χώρας και πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο θα μπορούσε να ανατρέψει το τεράστιο δημοσκοπικό προβάδισμα των Εργατικών, ανεξάρτητα από την ευφορία των πρώτων ημερών που αναμένεται να φέρει η αλλαγή στην ηγεσία.

Ads

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές», σημειώνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και ενώ οι πιθανότητες για γενικές εκλογές έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με αρκέτες εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στο νησί, ο Ρίσι Σούνακ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόνισε πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, όπως δήλωσε ο ίδιος στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του και προειδοποιώντας τους βουλευτές ότι το Συντηρητικό Κόμμα βρέθηκε αντιμέτωπο με μια «υπαρξιακή απειλή».

Έχει τις ικανότητες;

Η Άντζελα Ράινερ, η αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι «οι Τόρις πρόκειται να παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας στον Ρίσι Σούνακ χωρίς αυτός να πει ούτε μια λέξη για το πώς θα κυβερνούσε. Κανείς δεν το ψήφισε αυτό. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη που αποφεύγει τον έλεγχο: τελικά, ήταν τόσο κακός που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατατροπώθηκε από τη Λιζ Τρας».

Ο Σουνάκ ξεκίνησε την επίσημη εκστρατεία του με μια δήλωση ότι η «διόρθωση της οικονομίας» ήταν η προτεραιότητά του, αλλά δεν έδωσε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ούτε παρουσίασε κάποιο επίσημο πρόγραμμα.

Υπήρξε βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ για μόλις επτά χρόνια –από το 2015- και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλα τα ζητήματα για να τον προετοιμάσει για τις πολλαπλές κρίσεις που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Έγινε υπουργός στην κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Στη συνέχεια γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών από τον διάδοχό της, Μπόρις Τζόνσον, προτού προαχθεί σε «τσάρο της Οικονομίας» τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Σουνάκ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Τζόνσον στην αρχή, αλλά διαχώρισε τη θέση του στη συνέχεια, λέγοντας ότι η προσέγγισή του στην οικονομία είναι «θεμελιωδώς πολύ διαφορετική» από εκείνη του πρώην πρωθυπουργού.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι πρόδωσε τον Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου, σε μια δύσκολη στιγμή για τον πρώην πρωθυπουργό. Η κίνησή του αυτή οδήγησε τελικά στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και εν συνεχεία στην πτώση του Mr. Brexit. 

Είναι γεγονός ότι ο Ινδός πολιτικός είναι φανατικός θαυμαστής της πρωθυπουργού της Μάργκαρετ Θάτσερ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της.

Υπέρμαχος του Brexit, είχε πει στην Yorkshire Post ότιι η αποχώρηση απο την ΕΕ θα έκανε τη Βρετανία «πιο ελεύθερη, δικαιότερη και πιο ευημερούσα». Ψήφισε υπέρ της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit και στις τρεις περιπτώσεις που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, αλλά ήταν επίσης από νωρίς υποστηρικτής του Μπόρις Τζόνσον, πίστη για την οποία ανταμείφθηκε τον Ιούλιο του 2019 με προαγωγή σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Σατζίντ Τζαβίντ παραιτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από μια μάχη για την εξουσία με τη Ντάουνινγκ Στριτ και ο Σούνακ ανέλαβε τη θέση.

Υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου «πνίγηκαν» από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά ήταν αισιόδοξος ότι μετά το Brexit θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Το παιδί μεταναστών που θέλει ελεγχόμενη μετανάστευση

Ένας άλλος λόγος της στάσης του στο Brexit ήταν η αλλαγή των κανόνων μετανάστευσης: «Πιστεύω ότι η ελεγχόμενη μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας. Αλλά πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας».

Αν και είναι υπέρμαχος της ελεγχόμενης μετανάστευσης, οι γονείς του είναι και οι δύο Ινδικής καταγωγής που μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980, όπου ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του διατηρούσε το δικό της φαρμακείο. Έχει πει ότι θαύμαζε την αφοσίωση του πατέρα του στην υπηρεσία της κοινότητας, ενώ βοηθούσε τη μητέρα του στο φαρμακείο, εκεί όπου έλαβε και τα πρώτα μαθήματα στις επιχειρήσεις, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία.

Είχε παραδεχθεί βέβαια οτι βίωσε ρατσισμό μεγαλώνοντας και γι’αυτό θέλει να εργαστεί για την εξάλειψή του, όπως λέει.

Από την Οξφόρδη σε έναν πλούσιο γάμο

Μέχρι την ηλικία των 11 ετών, φοίτησε στο Oakmount Preparatory School και στη συνέχεια στο Stroud Independent Prep School, το οποίο χρεώνει σήμερα δίδακτρα έως και 18.500 λίρες ετησίως. Από εκεί, σπούδασε στο King Edward VI School στο Southampton, πριν παρακολουθήσει μαθήματα στο ιδιωτικό κολέγιο Winchester College ( 43.335 λίρες το χρόνο).

Ο ίδιος είχε εργαστεί ως σερβιτόρος σε ένα ινδικό εστιατόριο στο Σαουθάμπτον κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Οξφόρδη για να σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά. Αφού σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έφυγε για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου οι συναντήσεις με προσωπικότητες της Σίλικον Βάλεϊ τον σημάδεψαν, όπως έχει πει.

Στο Στάνφορντ γνώρισε όμως και τη σύζυγό του Aκσάτα, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή του κολοσσού υπηρεσιών πληροφορικής Infosys, Nαραγιάνα Μούρθι. Οι μετοχές της σε αυτή την εταιρεία αξίζουν μόνο 430 εκατομμύρια λίρες, μια περιουσία μεγαλύτερη από της βασίλισσας και αρκετή για να την κάνει μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία, σχολιάζει ο Τύπος. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες.

Από το 2001 έως το 2004, ο Σούνακ εργάστηκε ως αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και αργότερα έγινε εταίρος σε δύο hedge funds. Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές. Σύμφωνα με τους Times, ήταν «πολυεκατομμυριούχος ήδη στα είκοσι του» ενώ ζει στο Kirby Sigston, λίγο έξω από την πόλη Northallerton.

Κέρδη από «φορολογικούς παραδείσους»;

Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας είχε βρεθεί στο στόχαστρο επειδή ζήτησε άδεια σχεδιασμού για την κατασκευή μιας ιδιωτικής πισίνας, ενός γυμναστηρίου και ενός γηπέδου τένις στο διατηρητέο αρχοντικό του Γιορκσάιρ, το οποίο αγόρασε με τη ζάμπλουτη σύζυγό του για 1,5 εκατομμύριο λίρες το 2015. Δεν είναι το μόνο τους ακίνητο φυσικά. Έχουν ένα σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, στο Kένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο κι ένα ακόμη διαμέρισμα στην ίδια περιοχή που το ζευγάρι έρεται να κρατάει «μόνο για τους συγγενείς που τους επισκέπτονται», καθώς κι ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Τα οικονομικά του Σούνακ και της οικογένειάς του έχουν τεθεί πολλές φορές στο μικροσκόπιο, με τις φορολογικές υποθέσεις της ζάμπλουτης κληρονόμου συζύγου του Aκσάτα Μέρτι να βγαίνουν στο προσκήνιο. Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κέρδη της στο εξωτερικό για να ανακουφίσει την πολιτική πίεση στον σύζυγό της.

Οι Εργατικοί είχαν θέσει σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά του Σούνακ, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι επωφελήθηκε από τη χρήση φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με τον Independent είχε καταχωρηθεί ως δικαιούχος καταπιστεύματος στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Νήσους Κέιμαν το 2020.