Ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία με τον όρο ότι το Κίεβο θα πάρει και άλλα όπλα από τις ΗΠΑ μόνο αν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Μόσχα παρουσίασαν στον Ντόναλντ Τραμπ, δύο βασικοί σύμβουλοί του, σύμφωνα με το Reuters.

Ads

Σε περίπτωση λοιπόν που ο Τραμπ επανέλθει ως πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι τυχόν άρνηση διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο απόστρατος αντιστράτηγος Κιθ Κέλογκ, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τον Κέλογκ και τον Fred Fleitz, οι οποίοι διετέλεσαν και οι δύο επιτελείς του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (2017 – 2021), θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός με βάση τις  γραμμές του μετώπου,  όπως θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η στρατηγική που περιέγραψαν οι Kellogg και Fleitz είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχουν εκπονήσει μέχρι στιγμής συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν νικήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αν και δεν έχει συζητήσει λεπτομέρειες.

Ads

Η πρόταση θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και θα αντιμετώπιζε την αντίθεση των Ευρωπαίων συμμάχων και εντός του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο προταθεί από μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα επί του πεδίου, αλλά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες.

«Η αξία οποιουδήποτε σχεδίου έγκειται στις αποχρώσεις και στη συνεκτίμηση της αληθινής κατάστασης των πραγμάτων στο έδαφος», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την αληθινή κατάσταση των πραγμάτων επί του εδάφους», είπε.

«Παραμένουμε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό του σχεδίου.

Αναστολή της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου περιγράφηκαν σε ένα δημόσια διαθέσιμο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από το «America First Policy Institute», μια δεξαμενή σκέψης φιλική προς τον Τραμπ, όπου οι Kellogg και Fleitz κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Ο Kellogg δήλωσε ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας να προσέλθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

«Λέμε στους Ουκρανούς: “Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των  διαπραγματεύσεων και αν δεν έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερέψει”», είπε. «Και πείτε στον Πούτιν: “Πρέπει να έρθεις στο τραπέζι και αν δεν έρθεις στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς όλα όσα χρειάζονται για να σε σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης”».

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να δελεαστεί να καθίσει στο τραπέζι με την υπόσχεση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβαλλόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Fleitz δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επίσημα εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους. Παρόλα αυτά, είπε, η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των εδαφών της στο εγγύς μέλλον.

«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανδρών», είπε.

Μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσαν οι Kellogg και Fleitz. Ο Fleitz πρόσθεσε ότι «ο εξοπλισμός της Ουκρανίας μέχρι τα δόντια» ήταν πιθανό να αποτελέσει βασικό στοιχείο αυτών των εγγυήσεων.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Τσανγκ. «Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ήταν πρόεδρος. Τόσο λυπηρό».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να σταθεί απέναντι στον Πούτιν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επαινεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν με κάθε ευκαιρία και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στον Πούτιν ή να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Τζέιμς Σίνγκερ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι επιφυλακτικοί στο να πληρώσουν για περισσότερους πόρους στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από την εισβολή της Μόσχας.

«Αυτό που (οι υποστηρικτές του Τραμπ) θέλουν να κάνουν είναι να μειώσουν τη βοήθεια, αν όχι να κλείσουν τη στρόφιγγα», δήλωσε ο Charles Kupchan, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Πούτιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, οι Γάλλοι και Βρετανοί πρεσβευτές επανέλαβαν την άποψή τους ότι η ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί μόνο όταν η Ρωσία αποσυρθεί από το ουκρανικό έδαφος, μια θέση που συμμερίζεται το Κίεβο.

Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι το σχέδιο των Kellogg και Fleitz θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις συνομιλίες.

«Αυτό που περιγράφει ο Κέλογκ είναι μια διαδικασία που κλίνει προς την κατεύθυνση της παραχώρησης από την Ουκρανία όλων των εδαφών που κατέχει τώρα η Ρωσία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών που ασχολήθηκε με τη ρωσική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε podcast την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Έχει δηλώσει ότι θα προχωρούσε γρήγορα σε περικοπή της βοήθειας προς το Κίεβο, εάν εκλεγεί.

Ο Μπάιντεν έχει πιέσει σταθερά για περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία και η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν μια 10ετή διμερή συμφωνία ασφάλειας