Στη δίνη μιας νέας κρίσης βρίσκεται η Βρετανία και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, μόλις έξι εβδομάδες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ads

Τα σενάρια αντικατάστασης έχουν αρχίσει και γίνονται μέρος της συζήτησης, την ώρα που η ίδια δέχεται και εσωκομματικά πυρά.

Όπως αναφέρει το Reuters, έπειτα από ένα μήνα αναταραχής, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να μελετήσουν την Ιταλία και την Ελλάδα. «Αυτά τα έθνη αντιμετώπισαν προηγούμενες κρίσεις εγκαθιστώντας κυβερνήσεις με επικεφαλής μη πολιτικούς. Μετά από τέσσερις αποτυχημένους πρωθυπουργούς σε λίγο περισσότερο από έξι χρόνια, ήρθε η ώρα για τη Βρετανία να εξετάσει ένα παρόμοιο πείραμα», σημειώνει ο Peter Thar Larsen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις τείνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη μετά την κατάρρευση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και να αναλαμβάνουν την εξουσία για μια σύντομη περίοδο.

Ads

Αναφέρει ως παράδειγμα τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ολοκλήρωσε μια θητεία 20 μηνών ως πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο ίδιος παραθέτει και ως παράδειγμα τον Λουκά Παπαδήμο, τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, που είχε οριστεί επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας το 2011.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Βρετανική πολιτική σκηνή θα ήταν η διεξαγωγή εκλογών. Ωστόσο, οι Συντηρητικοί επιθυμούν απεγνωσμένα να αποφύγουν μια εθνική ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα οδηγούσε σε μια καταστροφική ήττα.

Το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να παραμείνει στην εξουσία για δύο ακόμη χρόνια. Επομένως, η τοποθέτηση ενός μη πολιτικού επικεφαλής για περιορισμένο χρονικό διάστημα αρχίζει να φαίνεται πιο ελκυστική, σύμφωνα με το Reuters.

Η Βρετανία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο με πρώην κεντρικούς τραπεζίτες, συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, ηγέτες επιχειρήσεων και πρώην Ευρωπαίους Επιτρόπους. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη μέλη της Βουλής των Λόρδων, προτείνει ο αρθρογράφος.

Η βασική ανησυχία πάντως, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Larsen, είναι ότι οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις υπονομεύουν την πίστη στη δημοκρατία. Συχνά στερούνται νομιμότητας και τροφοδοτούν την υποστήριξη των ριζοσπαστικών κομμάτων. Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση της Βρετανίας μετά βίας είναι αντιπροσωπευτική, τονίζει. Η Τρας κέρδισε την ηγεσία εξασφαλίζοντας μόλις 81.000 ψήφους από μέλη του κόμματός της. «Εάν η Βρετανία πρόκειται να αντικαταστήσει πρωθυπουργό χωρίς εκλογές, θα μπορούσε να τα πάει πολύ χειρότερα από έναν τεχνοκράτη», υποστηρίζει.