Μια μεταβατική περίοδο στη Συρία με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προτείνει ο Κόφι Ανάν ως μέρος της επίλυσης της συριακής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται υποστηρίζει μιλώντας στο πρακτορείο ότι η πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και άλλα πρόσωπα προκειμένου «να μην αποκλειστεί κανείς». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο Ανάν αποδέχονται τόσο η Ρωσία όσο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών και η Κίνα. Στο μεταξύ, στρατιωτική κινητικότητα υπάρχει, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας με την Άγκυρα να αναπτύσει δυνάμεις και αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή. 

Ads

Αρχικά η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Τουρκία αναπτύσσει αντιαεροπορικά όπλα στη μεθόριο με τη Συρία, ενώ όπως ανέφεραν λίγο αργότερα τουρκικά μέσα, αυτοκινητοπομπή περίπου 30 στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών που μεταφέρουν συστοιχίες πυραύλων, ξεκίνησε από την παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στην επαρχία Χατάι με κατεύθυνση τη συριακή μεθόριο, η οποία απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα.
 
Σύμφωνα με επίσης με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα μετέβησαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σανλιούρφα, στη μέση των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία και τη Χατάι.
 
Επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, το πρακτορείο μετέδωσε ότι τα οχήματα θα παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων, την ώρα που πολλά άλλα στρατιωτικά οχήματα έχουν μεταβεί σε στρατιωτική φρουρά στη συνοριακή πόλη Ρεγιάχανλι στη Χατάι.
 
Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις κινήσεις αυτές του τουρκικού στρατού στη μεθόριο με τη Συρία, λέγοντας πως η Τουρκία λαμβάνει πλέον τα μέτρα της μετά την κατάρριψη του Φάντομ F4 από τη συριακή αεράμυνα.

Ισχυρή έκρηξη στο Δικαστικό Μέγαρο Δαμασκού

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, στο μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, στο κέντρο της Δαμασκού, στο χώρο στάθμευσης του Δικαστικού Μεγάρου, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

Ads

Δύο βόμβες εξερράγησαν στο χώρο στάθμευσης του Δικαστικού Μεγάρου στον τομέα Μάρζα της συριακής πρωτεύουσας. Μια τρίτη βόμβα δεν εξερράγη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση».

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες πυκνού μαύρου καπνού πάνω από το χώρο στάθμευσης, με πολλά αυτοκίνητα να φλέγονται και δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.
 
Πρόταση Ανάν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία

Μια μεταβατική περίοδο στη Συρία με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προτείνει ο Κόφι Ανάν ως μέρος της επίλυσης της συριακής κρίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται υποστηρίζει μιλώντας στο πρακτορείο ότι η πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και άλλα πρόσωπα προκειμένου «να μην αποκλειστεί κανείς». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο Ανάν αποδέχονται τόσο η Ρωσία όσο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών και η Κίνα.
 
«Θα μπορούσε αυτή η πρόταση -για κυβέρνηση εθνικής ενότητας- να περιλαμβάνει τα μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και άλλων, αλλά θα πρέπει να αποκλείει πρόσωπα, των οποίων η συμμετοχή θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της διαδικασίας της μετάβασης και θα έβλαπτε την προοπτική της συμφιλίωσης και της σταθερότητας» δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αναφορά περί αποκλεισμού συγκεκριμένων προσώπων «δείχνει» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, παρόλο που στην πρόταση του Κόφι Ανάν κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά.
 
«Η Ρωσία διαμήνυσε στον Κόφι Ανάν ότι αποδέχεται το σχέδιό του» είπε ο συγκεκριμένος διπλωμάτης. Το σχόλιο αυτό επιβεβαιώθηκε και από άλλους δυτικούς διπλωμάτες, κατά τους οποίους την πρόταση Ανάν στηρίζουν όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη σε επίπεδο υπουργών, την οποία συγκάλεσε για το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.
 
Στη συνάντηση καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς και της Τουρκίας, της ΕΕ, του Ιράκ, του Κουβέιτ και του Κατάρ.
 
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, αναφέρει ότι μια πολιτική λύση είναι εφικτή στη Συρία και η αποστολή της UNSMIS είναι αναγκαία.
 
Σύμφωνα με τον Μουντ, το συριακό καθεστώς και η ένοπλη αντιπολίτευση «αποφάσισαν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν με τη βία παρά ακολουθώντας το δρόμο της διπλωματίας».
 
Για την αποστολή των 300 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία προειδοποιεί: «πρέπει να μας επιτρέψουν να κάνουμε τη δουλειά μας». Παρά τη δυσκολία της αποστολής, ο στρατηγός Μουντ είναι αντίθετος στην οπλοφορία των παρατηρητών του ΟΗΕ. «Το να θελήσει κάποιος να σκοτώσει έναν άοπλο παρατηρητή είναι πολύ πιο δύσκολο. Εάν είναι κάποιος οπλισμένος γίνεται νόμιμος στόχος» υποστηρίζει.
 
Οι δραστηριότητες των παρατηρητών έχουν διακοπεί από τις 16 Ιουνίου λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών συγκρούσεων, παρά το γεγονός ότι η αποστολή των παρατηρητών (UNSMIS) παραμένει στη Συρία.