Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου φέρονται την Παρασκευή να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για δύο χρόνια, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες για οτιδήποτε εκτός από στρατιωτικούς και βετεράνους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Ads

Οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι φάνηκαν να πλησιάζουν σε συμφωνία καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως τα ανώτατα όρια δαπανών και η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων και του στρατού.

Ωστόσο, στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εργασίας για τους αποδέκτες ομοσπονδιακής βοήθειας εξακολουθούσαν να καθυστερούν τη συμφωνία, είπε ο αξιωματούχος.

Μια αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρεοκοπία που θα κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βαθιά ύφεση.

Ads

Η υπό εξέταση συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για διακριτικές δαπάνες σε στρατιωτικούς και βετεράνους, ενώ ουσιαστικά θα κρατήσει μη αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα του τρέχοντος έτους, είπε ο αξιωματούχος.

Μια παράταση δύο ετών θα σήμαινε ότι το Κογκρέσο δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ξανά το όριο παρά μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει το σχέδιό του για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στο IRS (Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων) για να προσλάβει περισσότερους ελεγκτές και να στοχεύσει πλούσιους Αμερικανούς, είπε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία θα αφήσει πολλές λεπτομέρειες να διευθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο καθένας θα πρέπει να πείσει αρκετά μέλη του κόμματός του στο στενά διχασμένο Κογκρέσο να ψηφίσουν για οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία, με τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους να λένε ότι δεν θα υποστήριζαν καμία συμφωνία χωρίς σαρωτικές περικοπές δαπανών και τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς να αντιστέκονται για δαπάνες όπως τα προγράμματα κατά της φτώχειας.

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι με μια δικομματική συμφωνία. Και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και που προστατεύει τους εργαζόμενους Αμερικανούς αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη.

Ένας από τους Ρεπουμπλικάνους διαπραγματευτές, ο εκπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι, είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και είναι πολύ καλά κατανοητές.

Ένα πράγμα που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση είναι τα χρονοδιαγράμματα. Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιήθηκε ότι θα μπορούσε να μην μπορεί να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του από την 1η Ιουνίου, αλλά την Πέμπτη είπε ότι θα πουλήσει χρέος αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα λήξει εκείνη την ημερομηνία, υποδεικνύοντας σε ορισμένους παρατηρητές της αγοράς ότι δεν πρόκειται για μια «σιδερένια» προθεσμία.

Η Fitch Ratings αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης, η οποία θα ωθούσε το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης υψηλότερα και θα υποβαθμίσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια παρόμοια αντιπαράθεση του 2011 οδήγησε τον Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι νομοθέτες έχουν εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον για την Ημέρα Μνήμης, αλλά οι ηγέτες τους τους έχουν προειδοποιήσει να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για ψηφοφορίες όταν επιτευχθεί συμφωνία.

Τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης δεν θα επηρεαστούν, παρόλο που προβλέπεται ότι θα ωθήσουν τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων του Μπάιντεν σε εταιρείες και πλούσιους Αμερικανούς, ενώ ο Μπάιντεν αντιστάθηκε στις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών να ενισχύσουν τις απαιτήσεις εργασίας σε ορισμένα προγράμματα κατά της φτώχειας και να χαλαρώσουν τους κανόνες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.