Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κατέβει στις κάλπες των ευρωεκλογών της Γερμανίας, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς, που πιστεύουν ότι αυτό θα ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ads

Η Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Ευαισθητοποίηση ( Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch , Dava ), ένα κόμμα που συνδέεται με το AKP που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, αποτελείται από τέσσερις υποψηφίους που έχουν προηγουμένως αγωνιστεί για τον κ. Ερντογάν ή για τις οργανώσεις υποστήριξής του, έγραψε η εφημερίδα Bild την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Euractiv, εξέχουσες γερμανικές πολιτικές προσωπικότητες έσπευσαν να καταγγείλουν αυτή την κατάσταση, πιστεύοντας ότι συνέβαλε στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία.

«Ένας εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν που είναι υποψήφιος για το αξίωμα του ευρωβουλευτή είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε», έγραψε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Γεωργίας και μέλος των Πράσινων, Τζεμ Οζντεμίρ, που έχει τουρκικές ρίζες.

Ads

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, επέκρινε επίσης την κίνηση. «Ένας εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν και του AKP στη Γερμανία θα σήμαινε ένα άλλο εξτρεμιστικό κόμμα στη χώρα», έγραψε ο Γενς Σπαν, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, στο X .

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, 1,3 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες έχουν τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο, ή περίπου το 1,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Δεδομένου ότι το εκλογικό όριο του 5%, το οποίο γενικά εμποδίζει τα μικρά κόμματα να εισέλθουν στο κοινοβούλιο στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, δεν θα ισχύει για τις ευρωπαϊκές, οι νέοι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν μια θέση στο κοινοβούλιο.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, έξι μικρά κόμματα που δεν είχαν εκπροσώπους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο μπήκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μερικά από τα οποία έλαβαν μόνο το 0,7% των ψήφων.

Αυτό ώθησε πολλά μικρότερα κόμματα να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, αυξάνοντας σημαντικά τον κατακερματισμό του γερμανικού πολιτικού τοπίου.

«Γίνουμε μάρτυρες της γέννησης κομμάτων σχεδόν παντού, των οποίων ο μοναδικός στόχος και στόχος είναι να σχίσουν την Ευρώπη από μέσα», θρηνούσε η Marie-Agnès Strack-Zimmermann, επικεφαλής υποψήφια του FDP σχολιάζοντας τις πληροφορίες.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ υπό τόση πίεση, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την εσωτερική πολιτική, όπως είναι σήμερα », δήλωσε στην εφημερίδα die Welt .