Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Καταλονία δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά στο όνομα όλων των Καταλανών, καθώς έδειξαν πολυσυλλεκτικότητα απόψεων και θέσεων, εκτίμησε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ads

Πρόσθεσε ότι «κάτι έχει σπάσει μέσα στην καταλανική κοινωνία και θα πάρει καιρό για να το επισκευάσουμε», ενώ είπε ότι πλέον τα καταλανικά κόμματα έχουν υποχρεώση να εργαστούν για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης «μέσα στο πλαίσιο του νόμου», υπονοώντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκ νέου θέμα απόσχισης από την Ισπανία.

Ο Ραχόι υπερασπίστηκε την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι έγινε με τον ορθό τρόπο.

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στην Καταλονία δεν θα παραβιάσει τον νόμο, εγώ θα την αντιμετωπίσω όπως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αυτόνομης επαρχίας της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Ισπανός κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίοςπρότεινε συνομιλίες σε έδαφος εκτός Ισπανίας, ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα καθίσει στο τραπέζι με τον ηγέτη του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, δηλαδή με την Ινές Αριμάδας των κεντρώων – ενωτικών Ciudadanos.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο εθνικών βουλευτικών εκλογών.