Την ώρα που η Κομισόν έχει εξαγγείλει πόλεμο κατά του μαύρου χρήματος, μία πρώην Επίτροπος της περιλαμβάνεται στα Ρanama Papers κι αποκαλύπτεται ότι ήταν επικεφαλής παράνομης offshore στις Μπαχάμες.

Ads

Η Neelie Kroes ήταν διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited, μεταξύ 2000 και 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung (SZ).

Σύμφωνα με την SZ, μεταξύ 1990 και 2016, ιδρύθηκαν 175.888 εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα στις Μπαχάμες. Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δεν απαγορεύεται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται όμως για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή δεν παραβιάζεται το καθήκον γνωστοποίησης, όπως στην περίπτωση της Ολλανδής Επιτρόπου.

Η Neelie Kroes παραβίασε εν προκειμένω τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια τη εν λόγω εταιρείας, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010) και δεν το γνωστοποίησε, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε μέλη της.

Ads

Η Κroes θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει τη δραστηριότητά της αυτή, ακόμα και όταν παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας.

Η ίδια δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι πρόκειται για «αβλεψία».

Η εταιρεία της Ολλανδής Επιτρόπου ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, για μια συναλλαγή δισεκατομμυρίων με τον αμερικανικό όμιλο ενεργειακών εταιρειών Enron. Η συμφωνία όμως δεν έγινε τελικά. Λόγω του ότι η Neelie Kroes δεν το γνωστοποίησε στην Κομισιόν κινδυνεύει τώρα με διαγραφή της σύνταξής της, καθώς επίσης και άλλων ευεργετημάτων.