Οι επιθέσεις, οι προπηλακισμοί και οι προσβολές εναντίον των μουσουλμάνων αυξάνονται σταθερά στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, καθώς ορισμένοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης όλο και περισσότερο προβάλλουν το ισλάμ ως ένα πρόβλημα για την γαλλική κοινωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.

Ads

 

Η εχθρότητα αυξάνεται ιδιαίτερα όταν το ισλάμ απασχολεί αρνητικά την ειδησεογραφία, όπως πέρυσι όταν ένας ισλαμιστής είχε δολοφονήσει ένας ανθρώπος, ή όταν ένας πολύ γνωστός πολιτικός είχε κατηγορήσει τα παιδιά των μουσουλμάνων ότι κλέβουν το κολατσιό των συμμαθητών τους, ανέφερε η Επιτροπή Εναντίον της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF).
 
Η οργάνωση αυτή καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες να άρει την νομική ασυλία της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ώστε αυτή να προσαχθεί σε δίκη για υποκίνηση του ρατσισμού, εξαιτίας των δηλώσεών της με την οποία είχε παρουσιάσει τις προσευχές των μουσουλμάνων στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
 
Η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της επισήμανε ότι οι ενέργειες εναντίον των μουσουλμάνων αυξήθηκαν φτάνοντας τις 469 το 2012, από 298 στις 2011 και 188 το 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά τις τάσεις που καταγράφηκαν σε παρόμοιες έρευνες, που κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού και ρατσισμού στη Γαλλία.
 
Ο πρόεδρος της CCIF Σαμί Ντεμπά επισήμανε ότι η Λεπέν και άλλοι πολιτικοί καθιστούν συνηθισμένη την ρητορική η οποία στρέφεται σε βάρος των μουσουλμάνων.
 
Οι περίπου πέντε εκατ. μουσουλμάνοι οι οποίοι ζουν στη Γαλλία είναι η μεγαλύτερη ισλαμική μειονότητα στην Ευρώπη, αλλά υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στην οικονομική ζωή της χώρας.
 
“Υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην πολιτική ρητορική και την αύξηση αυτών των επεισοδίων βίας και των διακρίσεων σε βάρος της κοινότητας των μουσουλμάνων”, επισήμανε ο Ντεμπά κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της CCIF οι ενέργειες σε βάρος των μουσουλμάνων στρέφονται όλο και περισσότερο εναντίον των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών, και όχι θεσμών, όπως τα τεμένη, τα νεκροταφεία ή τα καταστήματα. Οι επιθέσεις εναντίον τεμενών ωστόσο σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2012, φθάνοντας τις 40, σε σύγκριση με το 2011, σημείωσε ο Ντεμπά.
 
Η έκθεση της οργάνωσης αποκαλεί την δημόσια διοίκηση της Γαλλίας “έναν από τους κύριους “ξενιστές της Ισλαμοφοβίας”, διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συχνά παρερμηνεύουν τον εκκοσμικευμένο χαρακτήρα της γαλλικής νομοθεσίας και απαγορεύουν π.χ. στις μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν μαντίλες.
 
Βάσει του νόμου οι δημόσιοι λειτουργοί και τα κορίτσια στα κρατικά σχολεία απαγορεύεται να φορούν το ισλαμικό κάλυμμα της κεφαλής, αλλά οι ενήλικες γυναίκες που ζητούν να χρησιμοποιήσουν μια δημόσια υπηρεσία δεν υποχρεούνται επίσης να μην φορούν μαντίλα, χιτζάμπ, νικάμπ ή ακόμη και μπούρκα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να εκδώσουν έγγραφα όταν τους το ζήτησαν γυναίκες που φορούσαν κάποια μορφή μαντίλας.
 
Ο Ντεμπά είπε ότι η CCIF ελπίζει κάποιος δικαστής να επιληφθεί και να προσάγει την Λεπέν σε δίκη για την δήλωσή της.
 
Η Λεπέν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM, μετά την άρση της ασυλίας της από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εμφανίστηκε αδιάλλακτη, τονίζοντας ότι “εμμένω στις δηλώσεις μου και θα τις υπερασπιστώ στο δικαστήριο”.
 
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πλέον σε ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει σχεδόν ίσο ποσοστό με το κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP). Ο ηγέτης του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ήταν εκείνος ο οποίος το 2012 προκάλεσε κατακραυγή, όταν είπε πως μουσουλμάνοι μαθητές έκλεβαν γλυκίσματα από τους συμμαθητές τους ώστε αυτοί να μην τρώνε στο σχολείο κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού.
 
Το ποσοστό του Εθνικού Μετώπου μοιάζουν επίσης να βοηθούν η όλο και πιο υψηλή ανεργία, τα σκάνδαλα που πλήττουν την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, αλλά και ο ισχυρισμός της ιδίας της Λεπέν ότι αποτελεί το θύμα ενός πολιτικού διωγμού.
 
Εάν κριθεί ένοχη της κατηγορίας ότι υποκίνησε πολιτικό μίσος, η Λεπέν αντιμετωπίζει ποινή ως και ενός έτους φυλάκισης και πρόστιμα ύψους ως και 45.000 ευρώ.