Ανησυχίας συνέχεια στην Ιαπωνία καθώς το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου καταγράφηκε 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας στης Ιαπωνίας. Επιπλέον σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία Τepco έκανε λόγο για ίχνη ραδιενεργού πλουτωνίου στο έδαφος, ωστόσο υποστήριξε ότι βρίσκεται σε χαμηλά κι όχι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα.

Ads

Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, που όμως «δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» υποστήριξε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα. Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της εταιρείας τόνισε στους δημοσιογράφους ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα. Υπογραμμίζεται ότι στη μονάδα αυτή τα στοιχεία για εκπομπή ραδιενέργειας αυξάνονται και οι μηχανικοί έχουν επιδοθεί σε μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα στις 11 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Greenpeace, υποστηρίζει ότι ραδιενέργεια εντοπίζεται και εκτός της ζώνης απαγόρευσης. Η οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι επιβεβαίωσε πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου. «Αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά, ώστε να απαιτείται η εκκένωση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Παράλληλα, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο. Σήμερα ο εκπρόσωπος τη ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εσφαλμένη ανακοίνωση της Tepco, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού. «Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο» τόνισε ο Γιουκίο Εντάνο.

Ads

Σήμερα μάλιστα, η γαλλική κρατική εταιρεία του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας Areva ανακοίνωσε σήμερα πως έλαβε αίτημα για παροχή βοήθειας από την ιαπωνική Tokyo Electric Power. Σε δηλώσεις εκπρόσωπος της Areva, ανέφερε πως και η Electricite de France SA καθώς και η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Commissariat de l΄Energie Atomique έχουν έρθει σε επαφή με την Tepco και επεξεργάζονται τις διαθέσιμες επιλογές τους.

Από τη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή θα πρέπει να παρευρεθούν υπουργοί από τα κράτη μέλη. «Το πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητο, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό δεν είναι μόνο για ειδικούς ή τεχνικούς» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας επιπλέον «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη Φουκουσίμα και υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί για τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό.

Τέλος, ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ελλάδα κατέγραψαν τα αρμόδια εργαστήρια που συνεργάζονται με την Eλληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Οι επιστήμονες θεωρούν τις συγκεντρώσεις αναμενόμενες και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Έτσι, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Δείτε επίσης: Γιατί «δεν αξίζει το πυρηνικό ρίσκο»