Η Γερμανία παραμένει αντίθετη στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ράινερ Μπρούντερλε, επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της κυβέρνησής του.

Ads

«Η Γερμανία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή. «Πρέπει να είμαστε οι προστάτες του ευρώ», πρόσθεσε.

Η έκδοση κοινού ευρωομολόγου συζητείται τον τελευταίο καιρό στους κόλπους της Ε.Ε., με τη Γερμανία ωστόσο να ανθίσταται σθεναρά από τη στιγμή που προτάθηκε η ιδέα αυτή, παρά το γεγονός ότι διακεκριμένοι οικονομολόγοι επιμένουν ότι θα μπορούσε να βγάλει την ευρωζώνη από το αδιέξοδο.

Το Βερολίνο κατάφερε, εξάλλου, να μεταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου το συνολικό «πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του ευρωομολόγου.

Ads

Μπ. Σμάγκι : Επικίνδυνη η καθυστέρηση εξόδου της ΕΚΤ από αγορές ομολόγων

Τυχόν καθυστέρηση της ΕΚΤ να εγκαταλείψει την επεκτατική νομισματική πολιτική με τις αγορές κρατικών ομολόγων μπορεί να σπείρει τους σπόρους μελλοντικών ανισορροπιών, δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς αυξήθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο ιταλός τραπεζίτης μίλησε λίγο μετά τον Γιούργκεν Σταρκ (επίσης μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ) ο οποίος δήλωσε πως η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα δεν αποτελεί αιτία συναγερμού αλλά η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται από κοντά επισημαίνοντας πως το ισοζύγιο κινδύνων μπορεί γρήγορα να μεταβληθεί.

Στο μεταξύ ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκε 5,3% τον Δεκέμβριο από 4,4% τον Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη (2,2%) ξεπέρασε τον επίσημο στόχο (2%) για πρώτη φορά.

Από την πλευρά του ο Σμάγκι τόνισε πως ο πυρήνας του πληθωρισμού μπορεί να είναι παραπλανητικός και ότι χρειάζεται η νομισματική πολιτική να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, βάσει του οποίου ο πληθωρισμός δεν προκαλεί ανησυχίες.

Π. Μπόφινγκερ: Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα «Σχέδιο Μάρσαλ»

Υπέρ της υιοθέτησης ενός «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ» για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που ασφυκτιούν υπό το βάρος των δημοσιονομικών χρεών τους τάχθηκε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας.

«Η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης ιδέας για την επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt.