Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας των δύο σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Ads

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, για την άρση της ασυλίας των δύο σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα και του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο, στο πλαίσιο της έρευνας για πράξεις διαφθοράς προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.

Η ψήφος αυτή επιβεβαιώνει την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη την Τρίτη (31/1) από τους 23 βουλευτές της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ, βάσει της έκθεσης της Γαλλίδας ευρωβουλευτού, Μανόν Όμπρι. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με ανάταση του χεριού, μια ασυνήθιστη διαδικασία. Η άρση της ασυλίας ζητησε η βελγική δικαιοσύνη από την πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, στις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Ο Μαρκ Ταραμπέλα ανακοίνωσε, πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ότι ο ίδιος θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να ακουστεί από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ενώ δηλώνει αθώος από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate. 

Ads

Οι βέλγοι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Ταραμπέλα «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά», σύμφωνα με την έκθεση. Μια μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι μπορεί να έχει λάβει πολλές φορές χρήματα, με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται από 120.000 έως 140.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή βασίζεται στην κατάθεση του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ιδρυτή της ΜΚΟ Fight Impunity, σύμφωνα με την L’ Echo.

Ο Κοτσολίνο μπλόκαρε ψηφίσματα για να προστατεύει τα συμφέροντα τρίτων χωρών

Οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποπτεύονται ότι οΑντρέα Κοτσολίνο έλαβε χρήματα ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει ψηφίσματα που έβλαπταν τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση για τον Κοτσολίνο αναφέρει:

«Στη συνεχιζόμενη έρευνα φαίνεται ότι ο Αντρέα Κοτσολίνο, μετά το 2019, είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία με άλλα άτομα που συνεπαγόταν τη συνεργασία για την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ήταν μέρος μιας συμφωνίας που περιελάμβανε «την αποτροπή της έγκρισης κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Κοτσολίνο προήδρευε της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου με χώρες του Μαγκρέμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, και ήταν ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της S&D (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) για τα λεγόμενα επείγοντα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινοβουλευτικά κείμενα που δημοσιεύονται κάθε μήνα που καταδικάζουν τις παραβιάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι προκαταρκτικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι δύο Ευρωβουλευτές είναι εξίσου σοβαρές με αυτές που έχουν ήδη επιδοθεί από τους εισαγγελείς στα τέσσερα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση (συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή), ιδίως για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

*Με πληροφορίες από L’ Echo, Politico